Krplje za snježnu šetnju

 

Divno je u prirodi pokrivenoj čistim snijegom. Ovih dana bavarski sportski modni stručnjaci poručuju: poslušajte naš savjet, zaboravite skije! Krplje za šetnju su trend u gotovo svim zimovalištima. Krplje na noge, a put pod noge… Mittenwald.

 

Autorica: Cornelia Küßner

Snimateljica: Brigitte Henning

 

SchneeShuhe1Na visokoj nozi po nedirnutome pršiću! Krplje su IN! Trebaju samo čizme, čvrsta odjeća, skijaški štapovi – i veliki potplati. Tko može trčati, zna i hodati na krpljama. Za teži se teren traži malko kondicije. Ali i daleko od prepunih skijaških staza može se naći pravi užitak u snježnome carstvu…

Za početak je preporučljivo stručno vođenje, kakvo pruža primjerice STEFAN ADAM po okolici Mittenwalda. Ovaj pripadnik Gorske škole iz Karwendela tumači: “Važno je da krplje odgovaraju duljini potplata… I da se uklapaju… A krplje ostaju na nozi. Ne morate krplje previše stezati remenom, jer onda ih kasnije teško skinete.”

Krplje imaju veću nagaznu površinu, pa ne upadnemo u sipki snijeg. Tako i neskijaši s lakoćom osvajaju gorje.

SchneeShuhe1

Dobar vodič ne ohrabruje previše krpljaše-početnike, već im ponajprije otkriva ljepotu nedirnute prirode. I savjetuje: “Vidite, pred nama su otvorene površine… Za nas su tabu su šume, guštik… Zato i ostajemo na otvorenome, bitno je ljepše i sigurnije. Bili smo dolje u Buchenwaldu. Nešto predivno… Mirna šetnja, ne smetamo svijetu divljine. Drugo, ima skijaških tragova, njima ne idemo, jer ima neželjenih susreta skijaša i krpljaša. Ne smijemo uništiti trag.”

Podno Karwendel,a divno se zimuje u Mittenwaldu. Ovdje su krplje sada trend, iako je ta tradicija doista prastara. STEFAN pokazuje neke krplje koje tisuću godina rabe u blizini  polarnice i u gorju: “Ovdje su oble forme, za šumske radnike, da budu pokretniji. Te krplje imaju do dva metra, rabe ih u Sjevernoj Americi. Danas su modernijih oblika… Razni su dizajni. Ovo je jednostavan model, ima remene, potplati su samostalni, pandžicu zabiju u snijeg pa ne klizi i mogu se lako gibati.”

SchneeShuhe2

Ovdje se traže zanosni vidici i dobra zabava. Valja zauzeti najbolji položaj i – žustro nizbrdo. Izbor rute ovisi o kondiciji. U gorju se dobro oznojimo. Na usponima valja čvrsto zakoraknuti, zabosti pandžice u podlogu. Jer u šetnji na krpljama, cilj je sam put. “Problem je orijentacija”, kaže STEFAN: “jer u pravilu nema staza. To je djevičanska priroda, traži se koridor, lijeva nam je granica put, a desna skijaška staza. Dakako, u gorju vrebaju alpske  opasnosti, moramo se opremiti kao alpinisti i puno znati o lavinama i vremenu.”

Šetači ogladne na gorskome zraku. Zaslužili su krepko jelo!

A nakon toga, za šetnju na krpljama važno je planirati  povratak. Za razliku od skijanja, tu se doista ne može se zabušavati, mora se trčati. Ako negdje u blizine nije sanjkalište koje skraćuje  povratak…