Mariborski Romeo i Julija

 

Romeo2

Romeo i Julija, poznata Shakespearova ljubavna priča, zaživjela je na pozornici mariborske operno-baletne kuće u potpuno novoj baletnoj koreografiji Valentine Turcu. Međunarodno priznata koreografinja glazbu Sergeja Prokofjeva je pomoću dirigenta Alekseja Baklana skratila i tako u manje od dva sata jasno pratila priču.

VALENTINA TURCUo tome kaže: ” Jedino što sam si priuštila odn. režijski izmislila je lik Tybaltove ljubavnice, koja snažnije ocrtava Tybaltov karakter. Znam da sam se svijesno najviše bavila intenzitetom osjećaja, kroz balet, kroz glazbu, dinamiku, kroz prostore.”

Poznata priča o sudbinskoj ljubavi dvoje mladih iz posvađenih obitelji Capuletti i Montego iz Verone, približava nam se kroz emocionalno obojene karakterne crte  glavnih junaka.

Baletni solist ANTON BOGOV kaže za svojeg romea: “Naprosto moram biti u toj ulozi toliko da zaboravim na sve fizičke probleme, sve tehničke stvari, ne razmišljajući o njima, kako bih se u potpunosti mogao posvetiti ulozi.” Julija je baletna solistica CATARINA DE MENESES, koja kaže: “Prekrasna Prokofjeva glazba, gdje su koraci usklađeni s glazbom, vrlo je pogodna za izražavanje osjećaja. Jedva da je i potrebna gluma, jer sve se tako lijepo slaže.”

Neoklasični balet Isijava osjećajnost, grubost i strast kroz estetsko savršenstvo  ekspresivnog pokreta i unatoč duhu suvremenosti crta paralele s renesansom.

Premijerni balet u sezoni 2012/2013 Romeo i Julija u Slovensko narodno gledališče Maribor opet se vraća 12., 13. i 14. veljače.