Magareće mlijeko za zdravlje i ljepotu

 

Hrvatska ima nešto više od 1300 magaraca u registriranom uzgoju, ali se pretpostavlja da ih je oko dvije tisuće. Magarci su u Hrvatskoj zaštićena vrsta, te za njihov uzgoj država poljoprivrednicima iprevridneicima goj Hje poticaje poljoprivrednicima. eta,  dio e tri autohtone sorte-istarsko, sjevernojadransko i dadaje i novčane poticaje. Tri su autohtone vrste -istarsko, sjevernojadransko i dalmatinsko magare. Siromašnom je narodu magare stoljećima bilo najkorisnija životinja, pomažući čovjeku u prenošenju tereta. No i magareće ga je meso hranilo, kad drugog mesa nije bilo. No u jednome ovoj životinji nema premca – mlijeko je magarice od davnina najpoznatiji narodni lijek. Bila je to prva pomoć u obrani imuniteta, pogotovo kod plućnih bolesti. Danas se uzgojem magaraca zbog dobivanja mlijeka bavi sve više ljudi, a mi smo posjetili jedinu kontinentalnu farmu u Hrvatskoj.

 

Autorica: Elizabet Škrobo

Snimatelj: Damir Bednjanec

 

Magarece3

 

Sat vožnje automobilom treba od Zagreba do farme obitelji Ciganović pokraj Ivanićgrada. Otac Neven prije nekoliko je godina kćerima kupio magaricu, kako bi je mogle jahati iz zabave. No tako je otkrio da djeca iz susjedstva gotovo nista ne znaju o domaćim životinjama. I odlučio je – otvoriti mini zoološki vrt. Dosad je on postao tako popularan, da ga posjećuju školska djeca iz okolice. Ovdje prvi put mogu vidjeti i kako se muze magarica.

Domaćica KATARINA CIGANOVIĆ pokazuje im: “Magarica nema vime kao krava ili koza veliko, njezini je vime malo, pa može proizvesti malu količinu mlijeka, znači po podoju ona može proizvesti do pola dcl maksimalno dcl.”

 

Magarece2

Jutro u ovoj obitelji počinje doručkom i šalicom mlijeka. Poslije doručka, Neven s kćerima kreće u obilazak. S 18 magaraca, on ima najveću kontinentalnu farmu u Hrvatskoj. Magareće je mlijeko prije tri godine počeo davati svojoj djeci jer je čuo da dobro djeluje prodiv alergija. Kad se u to uvjerio, počeo ga je davati i drugima.

 Ubrzo se pročuo glas o njegovoj ljekovitosti. Počele su ga tražiti majke čija djeca često obolijevaju u vrtiću. Tako je Neven počeo proizvoditi mlijeko kao svojevrstan lijek. 

NEVEN CIGANOVIĆ objašnjava: “Najviše koriste imunuglobini, koji potiču imunosni sustav da stvara bijela krvna zrnca i bori se protiv bolesti. Ima puno minerala i vitamina, a ako ga usporedimo s kravljim mlijekom onda ima 60 % više vitamina C nego mlijeko krave.”

 

Magarece4

Magarica nekoliko mjeseci nakon poroda daje mlijeko – 3 decilitra do pola litre na dan, no mora se musti svaka dva sata. Iako pomaže i supruga, Neven se najviše brino o tome, pa je svaki dan po nekoliko sati u štali. Mlijeko se odmah nakon muže stavlja u zamrzivač ili svježe ide izravno na dostavu.

Među redovitim naručiteljima je Zagrepčanka Kristina Vlahović. Ona kaže: “Moja su djeca rođena kao nedonoščad. Često su imali upale pluća i često su bili po bolnicama. Po internetu sam tražila gdje na kontinentu ima magarećeg mlijeka i super sam zadovoljna, mojima je pomoglo.”

Farma se i dalje širi. Nedavno su krenuli u proizvodnju kozmetike i čokolade s magarećim mlijekom. Stari narodni lijek protiv plućnih bolesti, danas se zbog blagotvornog djelovanja na imunološki sustav koristi u liječenju AIDS-a. Legende mu pripisuju tajnu ljepote najvećih zavodnica u povijesti. Magarci očito doista zaslužuju posebno mjesto u životima ljudi.