Istambul Are Gülera u Zagrebu

 

Ara1

“Oko Istanbula” – doslovno i preneseno naslovom te izložbe vodi nas danas 85-godišnji Ara Güler, jedan od najvećih turskih fotografa i jedan od sedam najboljih na svijetu prema ocjeni britanskog časopisa Journal of Photography 1961. Kao fotoreporter proputovao je cijeli svjet, snimao za Life i Times, pred njegovim su se objektivom izmijenile mnoge slavne osobe.

No unatoč blještavilu svjetskih metropola, rodni mu je Istanbul cijeli život ostao trajna adresa, te duhovno i mentalno sidrište koje je dokumentirao na svojim najljepšim, ali i najtužnijim fotografijama. “Kad god pogledate Istanbul, uvijek ugledate neki od bisera”, zapisao je u predgovoru jedne monografije, ne krijući tugu za gradom kakav je nekad bio.

Kustosica izložba ANA MEDIĆ kaže: “Sama srž, sama esencija života koja vas privlači k tim fotografijama, zarobi vaše oko, zarobi vaše osjećaje, zapravo nas postavlja u dilemu da se pitamo koliko je na tim fotografijama Ara Güler, a koliko Istanbul”.

Rođen na glavnom istanbulskom Trgu Taksim, u imućnoj obitelji, s iznimnim je senzibilitetom osjećao, promatrao i snimao ključna mjesta, sve slojeve otomanskoga carskoga grada. Zadržao je trenutke života, lica, detalje svakodnevice, slojevitost i kompleksnost kulture grada.

Modernost crno-bijele fotografije postala je njegov zaštitni znak. U zagrebačke Klovićeve dvore djela Are Gülera stigla su nakon predstavljanja u Puli. U organizaciji Hrvatsko-turske udruge prijateljstva, turskoga veleposlanstva i Klovićevih dvora, izložba iz Zagreba seli u Šibenik, a zatim Rijeku.