Godina Verdija u Hrvatskoj

 

 Verdi2

Intrigantna priča o patološkoj ambiciji i strasti za vlašću čini operu “Macbeth” iz 19. aktualnom i danas. U naslovnoj ulozi prvi put nastupa Siniša Hapač iz zagrebačkog HNK, uz riječku primadonu Olgu Kaminsku kao Lady Macbeth. Kazališni spoj Shakespearea i Verdija ponovno se prikazuje riječkoj publici, na suvremeniji i nesvakidašnji način.

Redatelj i scenograf OZREN PROHIĆ želio je djelu dodati još jednu dimenziju: “Otkrivali smo – i nadam se da će publika to vidjeti – sve novije slojeve partiture koja je pomalo bila zaboravljena u verdijanskom opusu, a sad se pokazuje sve više interesa za nju.”

Nakon što su “Macbethom” otvorili Verdijevu godinu u Hrvatskoj, cijela sezona riječkog kazališta biti će u znaku Verdija uz 200-tu obljetnicu njegova rođenja.

NADA MATOŠEVIĆ OREŠKOVIĆ, intendantica HNK “Ivana pl. Zajca” u Rijeci najavljuje: “U koprodukciji sa zagrebačkim HNK-om u Zagrebu najprije premijera Aide Verdijeve a potom u rijeci. Nakon toga imamo Nabucca u 5-om mjesecu kao treći naslov.”

Nedavno je na riječkoj sceni prikazana “Moć sudbine”, a u ovoj sezoni u novome će ruhu publika gledati i jednu od Verdijevih najpopularnijih opera – “Traviatu”.