Moderni balet u Szegedu

 

Moderni balet grada Szegeda bilježava četvrt stoljeća postojanja. Ansambl je za to vrijeme gostovao u 26 zemalja i ostvario je više od 100 samostalnih produkcija plesnog kazališta. Radio je sa 20 domaćih i 20 inozemnih koreografa i kroz njega je prošlo više od 200 članova. Na repertoaru ozbiljne glazbe, imaju među ostalima plesne produkcije na glazbu Čajkovskog, Stravinskog, Bartóka i Orffa… Ali raznovrsni program ansambla čine i koreografije na glazbene montaže.

 

Autorica: Zsuzsa Sári

Snimatelj: Zoltán Kajtsa 

 

Balet1

 

Prvih šest godina nakon osnivanja balet u Szegedu može se vezati uz ime Zoltána Imrea. S njime je počelo vrlo dinamično razdoblje ozbiljne duhovnosti. Stoga u znak sjećanja ove godine obnavljaju koreografiju na Stabat Mater Pergolesija, koja je bila najuspješnija i najznamenitija predstava Zoltana Imrea.

Ravnatelj baleta ANDRÁS PATAKI kaže: “Bila je jako ozbilja borba za prihvaćanje plesne umjetnosti kao samostalne autonomne vrste umjetnosti, a ne kao dopunu baletnih točaka u operama i operetama.”

Nakon odlaska Zoltána Imrea ansambl je preobražen pod imenom Moderni balet Szeged, a 2000. godine je opet nastala prijelomna točka kada je ansambl postao neovisan od kazališta u Szegedu.

Umjetnički voditelj TAMÁS JURONICS se sjeća: “To je opet bila izrazita promjena, jer nam je neovisnost odredila i mnoštvo drugih okolnosti, a bila je i priželjkivan status.”

Balet2

 

Ansambl u kojem je u proteklih 25 godina radilo dvjesto plesača, ostvario je 109 produkcija. Gotovo polovicu njih je na scenu postavio umjetnički voditelj Tamás Juronics, dobitnik Kossuthove nagrade. Humor i ironija što u njima zaiskre čine njegove jedinstvenima i predstave izvanrendo popularnima.

On to ovako objašnjava: “U plesnom kazalištu je vrlo rijedak slučaj da netko napravi šaljivu predstavu. Naš najpoznatiji takav komad je bio Homo ludens koji smo prikazali 1996. godine i igramo ga gotovo do danas.“

Trupa je nastupila u više od stotinu gradova u inozemstvu, od Meksika do Kine. Do danas im je najpopularnija predstava Carmina Burana. TAMÁS JURONICS navodi jedan od posebnih trenutaka u karijeri: “Zadnji put smo bili u Sloveniji, gdje smo u Mariborskoj operi nastupili s Carminom Buranom. Na kraju predstave je tisuću i sto gledatelja stojeći pljeskalo. Na tako topao prijem često smo nailazili u inozemstvu.”

Balet3

 

A ravnatelj ANDRÁS PATAKI nastavlja: “Održavamo kazališne večeri na kojima ostvarujemo direktnu vezu s publikom i na kojima na interaktivan način mogu pitati o ovoj grani umjetnosti. Pomažemo im da mogu dekodirati estetski sadržaj koji im pokušavamo prenijeti. A to se ne može dovoljno rano započeti. Primjerice naša sadašnja predstava Orašara privlači djecu vrtičke dobi.”

Uz mlade plesače koji se konstantno priključuju trupi stalno obnavljanje jamči i to što je u ostvarenju predstava sudjelovalo četrdeset koreografa, među njima više od dvadeset poznatih inozemnih umjetnika. Tako je repertoar Modernog baleta Szegeda postao raznovrstan, uzbudljiv, neusporediv s drugima.