Rumunjska gimnastičarka, talijanska prvakinja

Osvojila je četiri medalje na Svjetskim prvenstvima i ušla u finala svih prvenstava ritmičke gimnastike 2017. Živi i školuje se u Udinama. Tko je zapravo Alexandra Agiurgiurculese i kakvi su joj životni planovi?

 

Gymnast2Rođena je 2001. Talijanska je gimnastičarka rumunjskoga podrijetla, članica Talijanske vrste za ritmičku gimnastiku. Sad je viceprvakinja Italije. Ima četiri medalje sa Svjetskoga prvenstva. Ušla je u finala svih prvenstava ritmičke gimnastike 2017.

Ritmička je gimnastika olimpijski sport između plesa i umjetničke gimnastike.

Cilj je svake gimnastičarke – izvesti vježbu koja se sastoji od vježbi različitih teškoća, uz glazbenu pratnju, s pomoću tjelesnih kretnja, standardne opreme i različitog pribora. U ritmičkim vježbama ima pet pomagala: vijača, kolut ili obruč, lopta, čunj i vrpca.

 

Gymnast1

Pojedina vježba može trajati 1′ 15” do 1′ 30”, a nastupa samo jedna gimnastičarka. Ona mora izvesti seriju pokreta, tijelom ili zadanim priborom, mora pokazati sigurnost, s puno smisla za estetiku i za tehničko savršenstvo, te potpunu usklađenost s glazbenom podlogom. Svaki od tih elemenata ima svoju vrijednost, ovisno o bodovanju.

Alexandra živi i školuje se u Udinama. I sanja Olimpijske igre… No njezin san ide dalje od Olimpijskih igara u Tokiju 2010. “Kad odrastem želim biti glumica“, kaže. Netko bi pomislio da je to samo djetinja mašta. Ali ako je mogla ostvariti jedan naizgled nedostižan san, zašto ne bi mogla i drugi?