Robot za pomoć osobama u kolicima

 

Robot2

Najčešće ih zovu engleskim imenom: care robots. Ali ove su osmislili istraživači Njemačkoga centra za svemirska putovanja (DLR) u Wesslingu na jezeru Ammersee. Oni su usavršili robota koji, osim što služi astronautima tijekom misija u svemiru, pomaže i na Zemlji – i to osobama s invaliditetom.

Program bavarskoga Ministarstva gospodarstva zove se SMILE, a cilj je svih tih istraživanja olakšati svakodnevicu osobama vezanim za invalidska kolica.

Anita Donaubauer, predsjednica udruge ˝Gemeinsam Mensch˝ (Zajedništvo), i sama je jedna od njih, te se već više od deset 10 godina bori za društveni boljitak ljudi s istim problemom.

Danas joj je 48 godina, a otkad zna za sebe ima cerebralnu paralizu. No to nimalo ne umanjuje njezin živahni i radoznali duh. Zato je i pristupila ovom centru, gdje može zaviriti u budućnost, kao dobrovoljka koja će znanstvenicima dati mjerodavne podatke o ljudskoj suradnji s robotom zvanim Edan.

Sudeći prema prvim pokusima, robotska ruka opravdala je povjerenje – spremno sluša Anitine upute i obavlja fizičke radnje koje ona ne može izvesti, osim ako njime upravlja svojom voljom. Naime, elektrode na njezinoj ruci šalju mu precizne signale.

Istraživač JŐRN VOGEL i sam je ugodno iznenađen kako je praksa nadišla znanstvena očekivanja: ˝Robotska ruka, nastala za svemirska istraživanja, dobro dođe također za njegovateljsku i industrijsku robotiku.˝

Anita misli da sad može bez oklijevanja potaknuti i druge da se povedu za njezinim primjerom, jer nade za suradnju s ovakvim ˝mehaničkim pomoćnikom˝ sada realno ima.