Museum Brandhorst, Pop Pictures

 

pop pictures1

Minhenski muzej Brandhorst još jednom je otvorio svoja vrata, nakon dvije godine. Pod naslovom ˝Pop Pictures People˝ izložen je niz djela kojemu je dan podnaslov ˝Poznato i novo˝, a organizatori ističu da je riječ o Pop Artu i njegovim posljedicama.

Dakako, ovakvu izložbu teško bi bilo zamisliti bez prepoznatljivih djela američkog pokretača toga pokreta Andyja Warhola, koji je fotografije slavnih svojom obradom doveo do razine prave moderne umjetnosti.

Ali, u takvim se slučajevima uvijek postavlja pitanje autorskih prava. Naime, sam Warhol dao je izvornike Eleni Sturtevant. Njegove je ideje dalje u vlastitim djelima razvijao Alex Katz, čiju je seriju portreta napravila supruga Ada.

Posebnost je izložbe postav koji ova djela stavlja u suodnos s postojećim poznatim djelima koja su u trajnom posjedu muzeja, primjerice poput onih s potpisom Keitha Haringa.

Ima dosta vremena za vidjeti ˝Pop Pictures People˝ u Brandhorst muzeju, jer im je ondje osigurano mjesto tijekom cijele jedne godine – od 30. rujna 2017. do 30. rujna 2018.