Mačevaoci Mortifferr

Njihov je hobi povijesno mačevanje – pomalo neobična ˝niša˝ između sporta i performansa. No za razliku od mnogih koji samo uživaju u svojim hobijima, za njihov su nužni ozbiljni treninzi i dobro osmišljena koreografija.

 

Mnogima je povijest dosadna, a osobito mlađima – to je nadaleko poznata istina.

Međutim, ova je povijesna udruga u gradu Freyungu u Donjoj Bavarskoj okupila skupinu mladih ljudi  kojoj je bavljenje poviješću sve drugo samo ne dosadno. Jedino je katkada možda pomalo bolno… Ali što je trenutna fizička neugoda u usporedbi s trajnim duhovnim zadovoljstvom?

Riječ je o nekoj vrsti koreografiranog srednjovjekovnog mačevanja. Zato su naučili osnove te atraktivne danas zapravo sportske vještine. Pribavili su raskošne kostime, osmislili režirane scene od kojih svaka priča neku priču.

Mortiferr3

Članovi i članice udruge su potpuno ravnopravni u borbama, samo je ženama sigurno teže zbog naslaga odjeće kakva se nosila u doba viteških turnira. No satisfakcija uvijek dolazi s pljeskom publike, koji ne izostane gdje god da nastupaju.

A zašto su udruzi dali ime “Smrtonosac“, što je izravan prijevod riječi Mortiferr s latinskog? Uglavnom iz “zafrkancije“, kako s neskrivenim osmijehom kaže jedan od suvremenih vitezova Matthias: Samo se pretvaramo da se borimo…  Držimo se Hollywooda – duge borbe, lijepi dvoboji, još ljepše kretnje…“ Neka gledatelji što duđe uživaju u prizorima igre s oružjem koje je, srećom, odavno izgubilo svoju ubojitu svrhu.