Kranj u Gorenjskoj

Na raskrižju  cestovnih i željezničkih putova između Slovenije i susjednih zemalja, oko 20 km sjeverozapadno od Ljubljane, Kranj pruža ugodan život za svojih 50-ak tisuća stanovnika. A što nudi posjetiteljima?

 

Kranj2

Sadašnje ime grada Kranja potječe od varijanti koje se pojavljuju u starijim izvorima: Carnium, Creina i Krainburg. U 11. stoljeću bio je on sjedište pograničnih grofova, te je upravo po njemu naziv dobila nekadašnja zemlja Kranjska. Leži u geografskom središtu Gorenjske između dviju rijeka i danas je po veličini četvrti slovenski grad.

Poslovično mu se pripisuje atribut Prešernova grada. Istina, najveći slovenski pjesnik ostavio je dubok trag provodeći ondje posljednje godine svojeg prilično kratkog života, jer je umro ne dočekavši pedesetu.

Autorica Nuša Ekar u više je navrata zavirila u sve poznate i mnoge nepoznate zakutke grada i dobro istražila sve pojedinosti, kako bi mogla napraviti njegov zgusnut portret u manje od pet minuta. A vrhunski snimatelji Boris Poropat i Silvio Plavec pobrinuli su se da na trenutak dobijemo dojam kao da smo zajedno s njima u zbilji proveli bar jedan vikend u Kranju.