Zagrebi!Festival

 

 

Zagrebi festival (2)

 

Tri velike osobe obilježavaju ovogodišnji 6. Zagrebi!Festival: hrvatski umjetnik Tomislav Gotovac, nizozemski Teun Hocks i austrijska umjetnica Valie Export.

Zajednička im je generacijska pripadnost i umjetničko ishodište u performansu.

Programski voditelj Zagrebi!Festivala EMIL MATEŠIĆ govori o razlosima toga izbora: “Nama je bilo zanimljivo pratiti što se s njima događalo s tim desetljećima njihove karijere, kako su migrirali kroz medije, kako su iz performansa završili u fotografiji ili instalaciji ili kako su počinjali iz performasnsa i polako otputovali u jedan medij koji se može komercijalno iskoristiti i da li su se oni u tom mediju snašli .”

Festival je počeo izložbom Teuna Hocksa u galeriji Lauba. Njegove slike plod su kompleksnoga i dugotrajnog rada. Najprije nastaje fotografija koja se poslije oslikava. Slike govore o cjelokupnom umjetničkom putu koji je Hocks prošao: performans, utjecaj kazališta, ali i utjecaj velikih sjevernih majstora slikarstva. Mogu djelovati pomalo tjeskobno, ali i duhovito.

TEUN HOCKS sam kaže: “Možete donekle prepoznati sebe i možda vam se to svidi. Možda ljudi misle da je sve ovo pomalo teško, ali kad pogledaju bolje, ja se to iskreno nadam, možda će im izmamiti osmijeh i nastavit će dalje u dobrom raspoloženju.”

U sklopu Zagrebi!Festivala postavljena je spomen-ploča Tomislavu Gotovcu i njegovu performansu “Zagreb, volim te” ispred ulaza u Ilici 8.