Europska noć kazališta

 

noc kazalista (1) 

Već petu godinu zaredom u subotu 16. studenog održava manifestacija Noć kazališta. U njoj su ove godine sudjelovale 94 kulturne institucuje na 69 lokacija u 38 hrvatskih gradova. Već tradicionalnu priredbu preuzele se još neke europske zemlje, poput Bugarske,Češke i Belgije.

LEO VUKELIĆ, voditelj Dječjeg kazališta Dubrava i začetnik manifestacije kaže: «Konkretno tu mogu naglasiti suradnju s Belgijom odnosno razmjenu kazališnih predstava između Brisela i Zagreba. I to je nešto što sigurno diže na  jednu višu razinu.»

Belgijski su umjetnici u Zagrebu gostovali u sklopu interdisciplinarnog projekta Zagreb u Bruxellesu i Bruxelles u Zagrebu, a u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Zamjenica veleposlanice Belgije u Zagrebu VLADISLAVA JORDANOVA izjavila je: «Riječ je o kulturnom događaju u sklopu kojega će umjetnici prvi put istovremeno nastupiti u Bruxellu i Zagrebu.»

Peta noć kazališta prvi se put  održava i na dva otoka – Šolti i na Hvaru, te u manjim hrvatskim gradovima i mjestima.

Voditeljica ureda Noći kazališta NADA KRULJAC istaknula je: «Prve se izvedbe prikazuju već u 10 sati ujutro u gradskom kazalištu Rijeka i u Maloj sceni u Zagrebu, a Noć kazališta se zatvara predstavom kazališta u Jastrebarskom u 23.59 .»

Širom otvarajući vrata publici, tako svi teatri na jedan dan postaju jedinstveno mjesto susreta, dijaloga i druženja kazališta i brojnih zainteresiranih gledatelja.