Bavarac Josef Mederer kao stari Rimljanin

 

Kipfenberg u okrugu Eichstätt. Tim je mjestom prolazio limes, granična utvrda koja je dijelila Rimsko Carstvo od Germana na sjeveru. Najveći je spomenik te vrste u Europi. Sav je Kipfenberg nedavno bio u znaku proslave “Na limesu – bez  granica”. Bilo je rimskih jela i igara, a i antiknih obrta. Prikazana je ratna tehnika Treće legije “Pia Fidelis”.

 

Autor: Florian Danner

Snimatelj: Volker Schmidt

 

Mederer2 

“Pia Fidelis” znači pobožna i vjerna. Treća je rimska legija bila odana svom aru. Svako je maleno granično uporište imalo svojih šest legionara. Bilo je više od 900 stražarnica na limesu. Kad bi noću bila uzbuna ili što god, dali bi  zubljama znak. Ili rogom pa su tako obavijestili sve utvrde.

Josef Mederer zanesen je rimskim vremenima. Izrađuje oružje vjerno originalu. A sve je to počelo prije deset godina na Rimskim danima u Mađarskoj. O tome JOSEF MEDERER kaže: “Nije to bio rimski život, nego legionarski. Od sulice do kopalja, štitova i oklopa. To me toliko opčinilo da sam odlučio, i ja moram to…, čim uhvatim malo vremena, počinjem…”

Josef je stolar i ima sve tražene kvalifikacije. Štitove je izradio prema originalu iz 3. stoljeća poslije Krista, i bili su pravi izazov, priznaje: “U 3. stoljeću poslije Krista imali su ovalne štitove. Ovi su ovalni, a i ovi. Rimski bi legionari uzeli metal i oblikovali bi oval. To mi je bilo premalo, htio sam originalno zaobljenje u oba smjera. Zato ovako rezuckam. Uvijek sam urezivao i drugu zakrivljenost pa sada slažem dio po dio…  Bit će kao bačvica, kao zdjela.”

Mederer4

Crteži rimskih štitova napunili bi mnoštvo knjiga. Za treću legiju, smještenu na limesu između današnjega  Gmünda i Regensburga, puno je toga izradio 51-godišnjak iz Hirnstettena. Josef tumači: “Bujna je mašta na ovome štitu. Roda znači pobožnost. Bila je u grbu Treće legije pa smo je i mi uvrstili. Lovorov vijenac znak je pobjede.”

Nekoć je malo mjesto Hirnstetten imalo i svoga kovača, Sebastiana Schmelza. Položio je majstorski ispit prije više od 60 godina. Ovaj 82-godišnjak još radi… Ako štogod zatreba Josefu Medereru. Primjerice šiljke kopalja. Mederer je svoje legionare “opskrbio” posve novim kopljima i štitovima.

Josef se ponosi škorpionom – ratnom spravom kojom se bacaju stijene i stljene, to je svojevrsni katapult… Nepogrešivo pogađa i na udaljenosti većoj od 150 metara. Strijele kao od šale probijaju pancirke i prsne oklope.

Mederer3

Josef je na ovome sam uz prekide radio dvije godine. Kaže: “Sve sam drvene predmete izradio sam, a i metalne dijelove…  Naručio sam samo neke sitnice.  Ovdje su zupčanici, sve je montirano.. I ova poluga, naprava koja pomaže strijelcima za bolji učinak luka i strijele. Sve je original. Sve prema iskopinama.”

Isti princip – uradi sam:  manubalista, preteča velikoga luka. Idealno za boj izbliza. Dok ga isprobava, Josef se veseli: “Pa, bio je to pravi…”

Manubalista… Škorpioni…  Ali ni ta vrhunska ratna tehnika nije pomogla Rimljanima. Potkraj 3. stoljeća poslije Krista, Germani su provalili i prešli limes.