Seelenkind figurice za potpun bavarski Božić

“Samostanska  utjeha” ima  250  godina: samo je to jedna od 25 figurica Isusa u  Dijeceznome muzeju u Freisingu. Tu su ove zime izložena samostanska remek djela vrhunske izrade. Skupno im je ime Fatschen i izrađuju se od različitih materijala: drva, slame, krpe… Ili od voska, kao u samostanu Seligenthal.

 

Autor: Georg Antretter

 

Na  kakvu je mjestu njihova  “utjeha”?  To zanima sestre Cistercitske opatije u Seligenthalu. Ravnatelj Dijeceznoga muzeja u Freisingu CRISTOPH KÜRZEDER obilazio je riznice deset bavarskih samostana kako bi postavio ovu izložbu. Mnogo je toga tek nakon dugih stoljeća napusilo samostanske zidine. Kaže: “Nije bilo lako, jer je sve to sestrama važno, ta su blaga  u samostanima!”

Dakako, i one bi ih rado imale u božićno doba. I ne samo u božićno doba. Zijekom  samostanskih dana, Isusove su figure u centru pozornosti redovnica.

U prigodi ulaska u red, mali  Isus ima biti utjeha nakon odlaska iz svjetovnoga  života! Znak je veze s novim životom, “nebeski zaručnik”. I danas postoji navada nositi Isusa. 

Sestra BEATRIX sjeća se: “Mi u samostanu isprva nismo znale za tu navadu da nose  Isusa, to je uvela sestra Immaculata. Ljubak je njezin mali Isus, htjela je da to vidimo i mi, druge sestre.”

A sestra IMMACULATA pojašnjava: “Imam malog Isusa, to je zapravo oveći mali Isus. Lijepo ga zamotam… Velika je to radost – i meni i sestrama, osobito starijima i bolesnima.”

Figure su mahom iz 18. stoljeća, ali ta je navada iz kasnoga srednjeg vijeka. Mali je Isus isprva bio gol, a reformacija to ne trpi, pa ga otad sestre odijevaju. Neke su tijekom cijeloga samostanskoga vijeka radile te divot-predmete: odjeću, cipele, kape i perike.

Tako  su nastale vrijedne  umjetnine – kao mali  Isus iz Seligenthala, čuvat opatije. Sestre rado ljudima pokazuju kakvo blago imaju. Mali je Isus vedar, pa s njime i razgovaraju, te mu se zagovaraju u teškim danim. Uzdaju se u njegovu pomoć.

Isusa vole i izvan ovoga samostana. Tako je, primjerice, i s Isusom iz Altenhohenau-a, gdje sestre dijele “gizdave  male  Isuse” puno ranije nego što će okititi bor za Božić.