Mali Kartec za veliku starost

 

U Hrvatskoj je veliki problem sa staračkim domovima. Malo ih je javnih i na njih se dugo čeka,  a privatni su često preskupi. Dom umirovljenika na Krku javni je dom napredniji od svih ostalih. Život u njemu ispunjen je i organiziran tijekom cijelog dana prema europskim standardima po kojima je najvažnije da se sustav prilagodi korisniku i njegovim željama i potrebama. Tijekom dana korisnici mogu šetati vlastitim poljoprivrednim dobrom, vlastitiom plažom, sudjelovati u nekom sportu. Naša je ekipa Dom posjetila prilikom Županijskog sportskog natjecanja za starije koji se redovito organizira 28. rujna.

 

Autorica: Sanja Pražen

Snimatelj: Damir Bednjanec

 

Znanost ne može točno odrediti, ali ovaj grad smatra najstarijim u Hrvatskoj. Grad Krk na istoimenom i najvećem  hrvatsklom otoku svoju povijest bilježi unutar poslijednjih 10 do 15 tisuća godina.

Zato u ovaj kasni jesenski dan nismo sigurni koriste li ovi posjetitelji samo niže cijene jesenske sezone ili jednostavno uživaju u luksuzu da van uobičajenih gužvi za vrijeme godišnjeg odmora, napokon u miru uživaju i u gradu i u otoku.

Izvan svih bilješki koje nešto znače samo privrednicim srtatističarima, svake jeseni, na samo jedan dan, u Krku boravi gotovo 1000 gostiju. Oni istina nemaju baš neku kupovnu moć, a teško ih je i prema turističkim odrednicama nazvati potrošačima. Ali ipak svake godine na otok dolaze – praznih džepova i puna, otvorena srca.

 

Kao i svake jeseni, domaćin je Dom umirovljenika „Mali Kartec“. Već 8 godina, na međunarodni dan starijih osoba, ovdje se događa festival sportske rekreacije osoba starije živote dobi. Natjecatelji su stigli iz 30-tak umirovljeničkih udruga Primorsko-goranske županije. Prije 4 godine Dom je bio domaćin Međunarodnom festivalu sa otprilike 2 tisuće natjecatelja i tom je zgodom od Hrvatskog olimpijskog komiteta primio počasnu ouimpijsku zastavu. Stoga mnogi u šali kažu da su upravo „penzići“ zaslužni za jedinu Olimpijadu ikad u Hrvatskoj.

Ali zašto baš ovaj dom, na nekom tamo hrvatskom otoku?

Mali Krtec prvi je od 4 doma za starije osobe u županiji koji je počeo poslovati po načelima E-Qalina. Taj srednjoeuropski program pokusno je krenuo iz Austrije, udomaćio se u neki nordjskim zemljama, i ostao idealom gerijatrijske skrbi.

 

E-qalin (European quality-improving innovative learning in residential care homes for the elderly) ukratko znači učenje o poboljšanjeu kvalitete života u domovima  za starjie osobe.

Već pri gradnji  vodilo se računa o energetskoj učinkovitosti zgrade. Danas se ovome Domu umirovljenici diljem Hrvatske zemlje mogu nadati  nakon dugih 10 godina čekanja.

Ali i tih zadnjih  nekoliko, uvjerava nas Mijo, gospodar „Vrta ljubavi“, isplati se. On je ovamo stigao duboko sa kotinenta. Bez ovog zraka i vrta, misli, već godinama ne bi ni njega bilo.

 

Mali Kartec može udomiti 150 osoba.  Smješten je na idealnoj poziciij na 30 tisuća četvornih metara iznad grada. Ispada da na svakog korisnika pripada gotovo 55 četvornih metara mudro uređenih prostora, za sve što im pod stare dane treba.

 

Gospođa Anka Anić stigla je u invalidskim kolicima, a sad preporodila. Kaže: „Lijepo nam je. Sama sam odlučila doći u dom nakon sto je muž umro.“

Kvalitetan medicinski stacionar, sobe u kojima je sasvim normalno da ih korisnici namjeste po vlastitoj volji, radna rekreacija u kojoj nekadašnje švelje uživaju… Oni skloniji poljoprivredi imaju maslinik. Sami su ga posadii, sami o njemu brinu. Ima li što bolje i ljepše za Antoniju, koja je bar 3 četvrtine od svojih 90  i nešto ljeta provela u vlastitom masliniku?

I ima li što bolje od toga da se ljudi ne prilagođuju sistemu, već, napokon, sistem ljudima?