Klović, najveći minijaturist Renesanse

 

 

Ova izložba prvi put ujedinjuje najveći dio opusa Julija Klovića, djela prikupljena iz najuglednijih europskih i svjetskih institucija i s pravom se može reći kako je u Galeriji s njegovim imenom na zagrebačkom Gornjem gradu zapravo Klovićeva svjetska premijera.

Kustosica izložbe JASMINKA POKLEČKI STOŠIĆ s  pravom je ponosna ostvarenjem: “Ovako velike izložbe, s tolikim brojem radova i toliko institucija koje su posuđivači, nikada do sada nije bilo”.

Ono najvrednije, tri su iznimna kodeksa, od deset poznatih koje je Klović iluminirao. Njegova su to remek djela od kojih Kodeks Colona, inače čuvan u Manchesteru, u Zagrebu ima svoje premijerno predstavljanje. Pred nama je “Michelangelo minijature” u mega formatu. Upravo tako osmišljen je postav, koji u digitalnim povećanjima malih Klovićevih formata otkiva još jednu, manje poznatu, dimenziju, velikoga majstora.

Autor postava ŽELJKO KOVAČIĆ odvažio se na inovaciju: “Htjeli smo vidjeti da one funkcioniraju i u tom velikom povećanju, da su one fantastične u svakom detalju koji je gotovo nevidljiv u originalu”. Današnjim rječnikom rečeno – bez improvizacije, iskreno i doslovno!

Iako bi moglo zvučati gotovo kontadiktorno, Klovićeva je minijatura doista dupkom ispunila 1000 četvornih metara njegovih Dvora.

MARINA VICULIN, ravnateljica galerije Klovićevi dvori oduševljeno kaže: “Zvuči zaista svečano – Julije Klović u Klovćevim dvorima”!

Svečano je bilo i na  otvorenju  kojim je  Galerija Klovićevi dvori ujedno obilježila  tridesetu obljetnicu svoga djelovanja.

Djela najvećeg minijaturista renesanse mogu se razgledati iduća od 8.11.2012. do 20.1.2013.