Zagrebački Put u vječnost

 

put-u-vjecnost1

Jesensku kulturnu sezonu Zagrebačka galerija ˝Klovićevi dvori˝ počela je neobičnom izložbom, kojoj je tema smrt. Naime, Posmrtna pripomoć željela je obilježiti 85 godinja postojanja, a povjesničar umjetnosti Zvonko Maković prihvatio je izazov. Osmislio je postav koji svjedoči kako su hrvatski likovni umjetnici promišljali „put u vječnost“ – i taj naslov djela Gabrijela Jurkića dao cijeloj izložbi.

Tema prati cijelo dvadeseto stoljeće, povijesna svjedočanstva i intimne obiteljske priče, sve do posljetnjeg rata u instalaciji Ivana Faktora. U prvom dijelu nižu se antologijska imena hrvatskog slikarstva: Mirko Rački, Vlaho Bukovac, Bela Čikoš Sesija, Nasta Rojc.

Autor izložbe dr. sc. ZVONKO MAKOVIĆ pojašnjava: ˝Drugi dio su različiti predmeti koji služe za umiranje, koji služe za sprovode, zatim za ostatke od mrtvih kao što su posmrtne maske, zatim neke relikvije, dakle sve ono što spada u način komemoriranja, način memoriranja smrti.˝

Pojava fotografije i ovoj temi daje novu perspektivu, jer je dostupna svima koji žele dokumentirati posljednje ispraćaje najmilijih. Neki su od tih izložaka iz obiteljskih albuma, a drugi već pripadaju kolektivnom sjećanju.

Dr. sc. LOVORKA MAGAŠ BILANDŽIĆ s Filozofskog fakulteta u Zagrebu ovako ih opisuje: ˝Profesionalni fotografi poput Foto Tonka ili Ante Borovića i njegovog studija u Splitu su dokumentirali posljednji ispračaj Stjepana Radića, Ante Trumbića i možemo reći da se radi o nekima najjače zastupljenih medijskih događaja iz toga vremena.˝

Ova velika tema svjetske likovnosti i neodvojiv segment svakoga života prvi je put ovako predstavljena u Hrvatskoj, a može se pogledati do 06. studenog 2016.