Selo Claut u boriku Valcelline

 

U srcu zelene kotline, obgrljen Dolomitima, ondje gdje bujice Settimana i Cellina slave svoj susret, nastao je Claut. Ovo je selo u dolini Valcellini zbog svojih prirodnih ljepota idealno za doživljaj i istraživanje okoliša, u duhu s neobaveznim ˝turizmom bez granica˝, koji se posljednjih godina sve više traži. Taj održivi turizam ne dira okoliš, a spaja odmor, kulturu i vezu s prirodom.

 

Novinarka: Arianna Zani

Montažer: Daniel Apostu

 

claut

 

Claut je zoran primjer kako neko područje može kreativno ispuniti posve posebne zahtjeve određene skupine ljud. Selo na stablu dogodilo se zapravo sasvim spontano, kaže voditelj onoga što se danas popularno naziva ˝Tree Village˝.

RENZO GRAVA pripovijeda: ˝Došli smo na zamisao o selu u krošnji prije nekoliko godina. Sin me zamolio da mu sagradim kućicu na stablu. Jednu smo podignuli iza kuće, na postojećem stablu, a onda smo dobili volju da nastavimo.

Imam malenu šumu gdje sam u djetinjstvu s djedom skupljao sijeno. Tako smo počeli graditi nove kućice. I nismo se zaustavili. Ova koju vidite iza mene deveta je kućica, posljednja koju smo sagradili. Mislim da sam izgradio prvo talijansko selo na stablima.˝

Ovdje, među boricima, jelovim šumarcima i bukvama, kućice se razlikuju izvedbom i imenima.

rai-claut3aTu je Pale Candele, Turlon, Magor, Kućica četvorke: sve su to imena vrhunaca koji se iza njih uzdižu. Svaka je kućica skladna, okrenuta prema ˝svojoj˝ istoimenoj planini. RENZO GRAVA nastavlja:  ˝Kod izgradnje sela odlučili smo potpuno poštovati prirodu… Kao i kod gradnje samih kućica.

Za te objekte ne služimo se vijcima, ne sakatimo deblo, već spajamo elemente koji su uzajamno obuhvaćeni mrežicom. Tako najprije stvaramo pod i pobočne potpornje, pa ih naslonimo na krov. Krošnja stabla ne nosi težinu kuće jer, ponavljam, u deblo nismo zabili niti jedan vijak, ni jednu tiplu.˝

Krenuli su sa završnim radovima na kućicama. U svaku će kućicu staviti posebne svjetiljke. Termička oprema održava ugodnu temperaturu od 0°C, jer žele uz postojeću ljetnu sezonu hitno otvoriti i zimsku.

Ciljana je skupina obitelj koja ima djecu. A otkrili su da u Italiji ima dosta obitelji s mnogo djece. Većina ima bar dvoje. ˝Svaka obitelj koja ovamo dolazi želi učiti o prirodi i okolišnim sistemima˝, kaže Renzo. ˝Više sam naposljetku ja naučio od njih, nego oni o našem selu! A to me jako veseli.˝

rai-claut2aA u selu na stablima i pod krošnjama djeca i odrasli mogu otkrivati i doživjeti sve čime obiluje gorski svijet: bio-vrt, botanički put, muzej pod vedrim nebom, izvlačenje drva i pomagala za njihov transport.

Mogu živjeti prirodu na padinama, stazama i putevima koji se granaju iz sela, osvježavajući se nordijskim hodanjem u dolini Settimana, trekking-om do crkvice, ili zastati i osjetiti dašak šume. I uživati u tome da se odmaraju drugačije, vani, didaktičkim zanosnim metodama.

Tako je dječji san o kući na stablu u Clautu postao stvarnost. Ostvario se i davni san o skladnom životu u planinama.