Pločnik koji proizvodi energiju

 

Što biste rekli kad biste mogli proizvoditi električnu energiju samo tako da se šetate? Trojica mađarskih inovatora konstruirala su element za popločenje koji je sposoban i za to, za proizvodnju električne energije. K tome mađarski izum nudi alternativu i za iskorištenje velike količine plaastičnog otpada. Bit izuma je da izvore energije koja se gubi, kao primjerice ljudski korak ili vožnja bicikla, zajedno sa sunčevim svjetlom iskoristi, i to u obliku materijala za popločenje.

 

Autorica: Mónika Kiss

Snimatelj: László Szögi

 

mtv-energy-producing-pavement-8a

 

˝Mali korak za čovjeka, ali golem skok za čovječanstvo˝ – videći izum mladih Mađara možemo se sjetiti čak i riječi izgovorenih prilikom spuštanja na Mjesec.

Ideja je nastala tako što su mladići zbog načela zaštite okoliša počeli razmišljati kako bi se mogle iskoristiti plastične boce koje su postale suvišne. A danas imaju cijelu tvrtku nazvanu FUTI Projekt.

Rukovoditelj MIKLÓS ILLYÉS kaže: ˝Strahovit je problem smeće koje nas okružuje, a veoma velik dio toga je plastika koja se može vrlo lako ponovno iskoristiti. I pomislili smo da postupkom kojim jednostavno samo sprešamo plastično smeće, umjesto da ga granuliramo ili čistimo, stvorimo jedan novi element za popločenje ceste.

Potom je slijedila ideja da bismo elementu stvorenom od reciklirane plastike mogli dodati funkcije za proizvodnju električne enrgije, primjerice iz sunca ili čak i iz ljudskih koraka.˝

mtv-energy-producing-pavement-3a

Element za popločenje proizveden od reciklirane plastike može s pomoću pločica tzv. piezo-kristala koje su u njemu smještene proizvesti električnu energiju, tako da na kristalu pod utjecajem pritiska nastaje električni napon. Time se kinetička energija koja nastaje pri hodanju, a inače se izgubi, pretvara u električnu energiju.

MIKLÓS ILLYÉS nastoji pojednostaviti objašnjenje: ˝Ako se radi o nekom većem trgu i recimo tamo je tisuću ljudi koji hodaju, onda možemo kazati da iz tog hodanja od nekoliko minuta moguće napuniti podosta mobitela.˝

Elementi za popločenje koji koriste obnovljivu energiju pomoću sunčane ćelije trenutačno najdjelotvornije mogu iskoristiti upravo energiju sunčeve svjetlosti, ali također koriste i električnu energiju proizvedenu iz toplotne razlike tla i zraka, kao i onu nastalu iz vibracija što ih stvaraju ljudski koraci. Prava novost je zajednička primjena triju tehnologija, koje se već koriste odvojeno.

MIKLÓS ILLYÉS želi dodati i ovu pojedinost: ˝Naš osnovni sustav koji od koraka proizvodi energiju primjenjiv je samo na trgovima s velikim prometom, ondje može najbolje funkcionirati. Ali isto tako imamo varijantu koja koristi sunčevu energiju na mjestima gdje nema mnogo ljudi, jer ne zasjenjuju popločenje i tako može proizvesti još više energije.˝

mtv-energy-producing-pavement-4a

Mogućnost za korištenje može biti, primjerice, neki ljetni festival ili površina gdje je na kratko vrijeme potrebna manja količina energije.

Na kraju MIKLÓS ILLYÉS zaključuje: ˝Je li to mnogo ili malo, stvar je gledišta. Ali to je praktično besplatna energija, koja bi inače otišla u otpad. Dakle, deset džula koje pritiskom koraka nanesemo na element opločenja inače bi se se izgubilo, a ovako ne.˝

Za široku primjenu su, naravno, potrebni dalji radovi. Zato mladi izumitelji kontinuirano sudjeluju u projektima gdje traže partnere za daljnju potporu istraživanja. A profesionalne tajne svjeg proizvoda zasad ne dijele s javnošću, jer njihov izum je još u povojima. Ali ako sve dobro ispadne, može donijeti nove uspjehe ne samo vlasnicima ideje nego i svima angažiranima na zaštiti okoliša.