Nevjerojatni njemački stent za srce

 

herzzentrum2
Liječnici Njemačkoga centra u Münchenu ostvarili su važan zahvat: s pomoću katetera usidrili su stent koji za to uopće nije predviđen. Rijetkima je to uspjelo, pa i u svjetskim razmjerima. Pacijentica je 77-godišnja gospođa iz Nürnberga Ingrid Glatthor.

Ona je već prošla dvije velike operacije srca. Dvaput je dobila nove zaliske. Posljednji je zahvat bio prije sedam i pol godina. No, nedavno joj se stanje opet pogoršalo.

Imala je propusni mitralni zalistak, za što još ne postoje primjereni usadci pa su liječnici morali uvesti usadak za aortu. Taj teški tehnički zahvat u cijelome svijetu je obavljen tek nekoliko puta. Doktor Markus Kasel i njegova ekipa to rade isključivo vještinom vlastitih ruku, bez pomoći robotike. Na raspolaganju imaju samo žice i kateter. Tankim kateterom gurnu zalizak u srce i smjeste ga gdje treba umjesto onog starog i oslabljenog. Nadasve precizan rad.

Zamjenski dio moraju precizno staviti kako bi krv dobro kolala. Taj zahvat, nastao iz ljute nevolje, potvrdit će se kao prikladna terapija. Ingrid Glatthor bila je teško bolesna, a bez operacije živjela bi samo godinu. No ta bivša vrtička teta sad je opet čvrsta i pouzdana, spremna za normalan život.