Bavarska barska kornjača

 

One manje poznajemo iz domaćih vrtova, a one veće s godišnjeg odmora u Grčkoj ili na nekom dalekom otoku poput Galapagosa. Kornjače, te moćne životinje mnogi smatraju pravim primjerima egzotičnog životinjskoga svijeta. U Europi uglavnom žvaču salatu u zoološkim vrtovima ili jezercima botaničkih parkova. One nađene u prirodi uglavnom su odbjegli ˝kućni mezimci˝ ili uspomene s putovanja. No malo tko zna da i u Bavarskoj ima domaćih golemih kornjača.

 

Autor: Alexander Freuding

Snimatelj: Soltan Kascha

 

bavarian-turtle1a

 

Je li to moguće? Usred bavarske mirne močvare Murnau brčka se golemi oklop. Nevjerojatno!

Ali dr. REINHARD STAMPFER ima odgovor: ˝Riječ je o kornjači koju je 1986. u močvari Murnau ulovio jedan sportski ribar. Odnio ju je kući, fotografirao i vratio u Močvaru Murnau, pa ona ondje još pliva, valjda u očekivanju da je netko pregleda.˝

Ovaj veterinar i stručnjak za kornjače posvećuje puno vremena i novca pripadnicama vrste Emys orbicularis. On skrbi za sve tri nađene jedinke Münchenske postaje za prijam reptila.

Smatra da naziv europska barska kornjača nije točan, jer te plašljive životinje nisu europske, nego su tipično bavarske, kao čuvena tanka bijela bavarska kobasica i slični dimljeni proizvodi.

Naime, misli se da su sve na tom tlu nađene kornjaće zapravo napuštene, ali još se nitko nije potrudio temeljito pregledati te životinje i utvrditi ima li još velikih bavarskih kornjača.

bavarian-turtle3aVoditelj prijamne postaje u Münchenu dr. MARKUS BAUR pojašnjava: ˝Naša je ustanova u sklopu Bavarskoga ministarstva okoliša, a skrbi za nađene ili zaplijenjene gmazove iz svih zemalja svijeta. Recimo, jedan aligatorić je ovdje našao hranu i smještaj kao odbjegla vrsta. Uglavnom su to uvozne životinje.

Tek rijetko, 10 do 20 puta u godini, imamo prave jedinke, egzote među egzotima, poput ove malene kornjače koja se ističe u normalnoj populaciji. Još nikomu nije palo na um da je to ovdašnja životinja, a sad nam se čini da upravo kod nas žiti ta specifična vrsta. Ovaj malac ima crnu prugu, tipičnu za bavarske barske životnje. Ima smeđe oči.  A tu vrstu pomalo tužne temeljne boje – smeđooku s crnom prugom – nalazimo isključivo među bavarskim životinjama.˝

 

Bavarska barska kornjača ne uživa oduvijek tako veliku skrb… Zapravo, u srednjem vijeku, pa sve do baroka bila je posno jelo i smatrali su je običnom ˝ribom˝.

bavarian-turtle6a

Doktor Stampfer ima vlastiti uzgoj, što mu pomaže u praćenju razvoja tih rijetkih kornjača. Kaže: ˝Životinje koje uzgojim, ne dam u prirodu, jer onda se više ne zna otkuda su im roditelji, a no je nužno za znanstveno istraživanje.˝

Iscrpna genetska analiza kojom bi se određivali roditelji jedinkama nepoznata podrijetla, vrlo je spora i skupa. A uz životinje koje su nađene na domaćem ternu, moraju obaviti niz pokusa u susjednim zemljama kako bi utvrdili broj križanih vrsta. A tek nakon dovršenog procesa reintegracije, Emys Bajuvaris moći će se opet u biotopu suvereno družiti s ostalim domaćim vrstama.