Izola domaćin starim barkama

 

Udruga ljubitelja starih barki iz Izole i ovoga je rujna organizirala tradicionalnu regatu. Postoji i redoviti svibanjski susret ljubitelja plovećih oldtimera. Ovo je mlađi od ta dva događaja, što ih je na slovenskoj obali pokrenuo predsjednik Udruge Tomi Sinozić sa suradnicima, koji brinu za očuvanje starih brodica i povijesnog pamćenja na prva iskustva s jedrima, kada su čovjek i brod bili jedno.

Dosad je ova regata prepoznata kao prikladan sadržaj za aktivno sudjelovanje u projektu “Mala barka” i uključena u shemu programskih događaja većeg zajedničkog prekograničnog projekta Slovenije i Hrvatske za konzervaciju i revitalizaciju pomorske baštine sjevernog Jadrana. Dvogodišnji projekt, vrijedan više od dva milijuna eura, sufinancira se sredstvima fonda EU za regionalni razvoj. Nakon prvih dobrih rezultata, počeo se primjenjivati na cijelo obalno prekogranično područje.

Temeljen na razvoju ponude tradicijske barke kao turističkog proizvoda, program je već dao rezultate kroz interpretacijske centre u Mošćeničkoj Dragi i Izoli, a širi se i na druga mjesta: Nerezine, Krk, Piran, Malinsku, Crikvenicu, Opatiju, Portorož, Kopar i Mali Lošinj.

.