Sajam narodnih nošnji u Gredingu

U srednjofranačkom gradiću Gredingu svake se godine početkom jeseni održava šaroliki sajam narodnih nošnji iz cijele Njemačke.

 

Gredinger Trachtenmarkt najveći je i najpoznatiji sajam tradicionalne odjeće u Njemačkoj. Uvijek se održava prvog rujanskog vikenda na gradskoj tržnici u četvrti Roth – ove godine 31. kolovoza i 1. rujna, već 26. put. Događaj je to koji zajednički organiziraju grad Greding, okrug Srednja Franačka i Bavarsko državno udruženje za njegu u kući iz Münchena.

Ljudi iz cijele Njemačke dođu ovamo prodavati i kupovati, zabaviti se uz pjesme i plesove, kušati specijalitete domaće kuhinje… Susret ljubitelja narodnih nošnji ponovno je pretvorio grad u golemu pozornicu šarenih tkanina, ukrasa i svih drugih sitnica koje čine bogatstvo i raznolikost obilježja odjeće iz pojedinih krajeva.

Svašta se tu može naći: kožne kratke hlače, kecelje i prsluci za “dindrlice”, drvena i mjedena puceta, čipkaste ženske kapice, pusteni šeširi sa zataknutim veprovim krznom ili tetrijebovim perjem… Raspoloženje dodatno podižu putujući trgovci starinskih glazbala, posuđa, igračaka…

Sajam redovito privuče više od deset tisuća posjetitelja. Stotinjak malih proizvođača nudi svoje poluproizvode ili gotove proizvode, a nekoliko je štandova posvećeno pružanju informacija o folklornim tradicijama pojedinih regija i tajnama održavanja narodnih nošnji.  Za mnoge koji žele upoznati, istražiti, kupiti ili sami izraditi bilo koji od tradicionalnih simbola, ovo je međuregionalna kontakt točka, godišnja burza poput nekog jednokratnog specijaliziranog supermarketa.

Među izlagačima i izvođačima uvijek se nađu i gosti iz drugih europskih zemalja. Program obogaćuju popratna predavanja i izložbe. Održavaju se i tečajevi gdje se mogu naučiti ili produbiti posebne zanatske tehnike. A uvijek se prirede i posebne tematske radionice. U okviru ovogodišnje teme “kostim i ples” za takozvane “Playford plesove” pobrinuo se učitelj Peter Reichl, a za franačke plesove Karin Bümlein iz trupe Blasmusikabend mit fränk.