Park malih utvrda u Dinnyésu

U ovome povijesnom parku može se vidjeti gotovo svih četrdeset mađarskih srednjovjekovnih utvrda u mini izdanju. Izgrađene su od autentičnih materijala: kamena, opeke i drva.

 

Dinnyés je smješten nedaleko od jezera Velence u zapadnoj Mađarskoj. Tamošnji neobični izložbeni prostor pod vedrim nebom, park utvrda u dvorcu Melon – ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda, jer je jedini takav na svijetu. A broj građevina neprekidno raste. Ljubitelji povijesti trebaju učiniti samo nekoliko koraka da bi im se mogli diviti. I to u bilo koje doba godine, jer je park otvoren baš svaki dan.

Još je zanimljivije to što je riječ uglavnom o građevinama koje su danas u ruševinama, ili više uopće ne postoje. Da spomenemo samo neke : Planinski dvorac Hőnig, romantični Szarvaskő u Döbrönteu, Szentmária i Drégely u okrugu Nógrád, Zalak u okrugu Vas, rekonstrukcija zidina Tatike u Zalaszántóu i Vitányja u Vértessomlóu…

To ostvarenje dječačkih snova djelo je ruku jednoga čovjeka. Dok se šeće među svojim remek-djelima, uporni sanjar i vlasnik parka ZOLTÁN ALEKSZI pripovijeda: “Kao dijete uvijek sam zamišljao veliki dvorac u kojem ću živjeti i mislio kako ću ga jednom sâm izgraditi. Naravno, nitko mi nije vjerovao.” On ipak nije prestao čitati sve o dvorcima, pa i o tome kako su građeni. Kad je odrastao, ustrajao je u svome snu, samo je umjesto jednog velikog dvorca izgradio mnogo malih.

Planove gradnje razradio je do najsitnijih pojedinosti: šarke u vratima dvorca, prozorske daske, ljestve i stepenice unutar dvoraca. Obiđete li ih nekoliko puta, uvijek ćete otkriti nešto novo. A Zoltán i dalje radi na njima. Uvijek nađe još nešto što valja popraviti. Na pitanje hoće li graditi dalje, uzvraća samo zagonetnim smiješkom. Dovoljan mamac za posjetitelje da dođu provjeriti za nekoliko mjeseci ili iduće godine.