“Neobiote”, nove invazivne vrste

 

“Neobiote” su biološke vrste koje su se naselile na nekom području gdje nisu autohtone. Tako opisuju primjerke gorskog otpada,  izložene u Holzknechtmuseumu u Ruhpoldingu pod zajedničkim nazivnikom “Bioraznolikost, to ljudskih ruku djelo”. Izložba ironično gleda na nemaran odnos čovjeka prema prirodi, u koju bez razmišljanja uvodi predmete koji ondje ostaju dovoljno dugo da naruše ravnotežu nastalu davno prije ljudske vrste.

Organizatori su prikupili najrazličitije primjerke smeća, od opušaka do svih vrsta metalne i plastične ambalaže. Dali su im lažna imena nalik latinskim nazivima za živa bića, poput Pyxis metallica ili Lagona plastica. Glavni je cilj upozoriti na onečišćenost u planinama, osobito Alpama.

Važno je znati da prevencija nekontroliranog stvaranja otpada počinje već kod kuće, zapravo ondje gdje ljudi svakodnevno borave. “Recimo, u sportskim centrima sve je više ambalaže od energetskih pločica i brze hrane”, kaže kustosica muzeja INGEBORG SCHMID. Čak se i organski materijal, poput kore banane, u potpunosti razgrađuje tek nakon pet godina.