Izletnička SOS aplikacija

 

U planinama je lakše izgubiti se nego što mnogi neiskusni šetači misle. Hitnih slučajeva za spasilačke službe, čini se, sve je više. Posebno im je teško kad ne znaju gdje tražiti izgubljene osobe, koje su možda i ozlijeđene. U Bavarskoj je nedavno predstavljena SOS aplikacija koja može olakšati lociranje onoga tko treba pomoć, čak i kad je baterija mobilnog telefona prazna.

Prvotno su je bili dizajnirali štajerski programeri 2012. i imala je drugačiju namjenu: kad bi izletnici na nekoj ruti stigli do određenih točaka, mogli bi iz neke vrste digitalne knjige pokupiti virtualne igre za hodanje, te se prijenosom GPS podataka “prijaviti” na planinskim vrhovima, usputnim znamenitostima, ili domovima – iz vlastitog zadovoljstva, ili kako bi to podijelili na društvenim mrežama.

Ovako proširena i stavljena u funkciju realne dobrobiti za planinare, aplikacija je izvor vrijednih informacija i način da se znatno brže pomogne unesrećenima, koji prethodno unesu planiranu rutu u smartfon, a broj hitne službe imaju upisan među kontaktima.