Calderova skulpturalna magija

 

Zovu ga najslavnijim američkim kiparom 20. stoljeća. Tako i oglašava veliku izložbu Alexandera Caldera zagrebački Umjetnički paviljon. Naslov “Magija skulpturalnog pokreta” obuhvaća stabilne skulpture, gvaševe, akvarele, litografije… Najzanimljiviji su svakako mobili, jer riječ je o jednom od nespornih začetnika kinetičke umjetnosti, u kojoj je pokret glavni dio estetike skulpture koja izravno korespondira s prostorom.

Kako objašnjava stručni suradnik, direktor pariške Fundacije Maeght, iz koje je posuđeno dosta izložaka, OLIVIER KAEPPELIN: “Oko velike klasične mramorne skulpture možemo se kretati, a Calder je jedan od prvih koji kaže kako treba zamisliti da se sama skulptura može micati. Slijedom toga izmislio je mobil, skulpturu koja se kreće.” Svoje je skulpture također obogatio bojama, a ideju za to svakako je dobio vidjevši šarene apstraktne slike Pieta Mondriana, koje su ga zadivile.

Ovom se izložbom nastavlja ciklus “Najveći kipari 20. stoljeća”, koji je u Umjetničkom paviljonu počeo 2014., a kroz njega su dosad prošla značajna imena: Miró, Rodin i Giacometti. Te izložbe u pravilu nazivaju likovnim događajima godine, te ostaju otvorene dovoljno dugo da ih vide svi zainteresirani. Ova traje do 5. siječnja 2020.