Ljubljanski pčelarski put

Pčele obično povezujemo s prirodom, ali one su zapravo kod kuće i u urbanim sredinama. To dokazuje ljubljanski medarski put, posvećen autohtonoj kranjskoj pčeli.

 

Slovenija je poznata po pčelarstvu i autohtonoj kranjskoj pčeli, kranjskoj sivki, čije je službeno znanstveno ime na latinskom Apis mellifera carnica. Kao malo koja zemlja, na tisuću stanovnika ima četiri pčelara.

A djelatnost i uspješnost krovne organizacije Pčelarskog saveza Slovenije bile su presudne da je Organizacija ujedinjenih naroda proglasila svjetskim danom pčela 20. svibanj, dan na koji se 1734. godine rodio pionir suvremenog pčelarstva Anton Janša.

Tradicija pčelarstva u Ljubljani i okolici datira još od prvih prapovijesnih naselja. Danas u Gradu Ljubljani djeluje čak 3% svih slovenskih pčelara. Od godine 2015. otvoren je Pčelarski put, koji se proteže kroz sam uži centar Ljubljane i ima 4.500 aktivnih košnica. No to nije puka turistička atrakcija, već rezultat predanog rada stručnjaka iz znanstvenih institucija i uzgajivača iz različitih strukovnih udruga, koji ondje ubiru čisti med.

Ta je “slatka staza” također dio međunarodne pčelarske mreže “BeePathNet”, koja promidžbom urbanog pčelarstva nastoji održati bioraznolikost gradskih sredina. Ona se proteže kroz šest gradova EU: Amarante u Portugalu, Bydgoszcz u Poljskoj, Cesena u Italiji, Nea Propontida u Grčkoj i Hegyvídek – 12. gradska četvrt mađarske prijestolnice Budimpešte, a Ljubljana je vodeći partner u toj organizaciji.

 

Njihov program za poticanje pčelarstva i stvaranje povoljnih uvjeta za pčelare temelji se na spoznajama da su pčele ključne za normalan život u gradu, jer čiste gradsko zelenilo. Stoga sve više gradova nastoji stvoriti preduvjete za dobrobit pčela i osigurati dobru povezanost zelenih površina i raznolikosti zelenila u njima.