Umivene ljepotice palače Nymphenburg

 

Palača Nymphenburg bila je ljetna rezidencija bavarskih vladara nedaleko od Münchena. Izgradio ju je izborni knez Ferdinand Maria kao seosko imanje za sebe i suprugu Henriette Adelaide 1664., a knez Max Emmanuel proširio u veličanstvenu baroknu rezidenciju, koja je 1806. redizajnirana u klasičnom stilu. U kraljičinom stanu tijekom cijele druge polovice 19. stoljeća polako je rasla danas čuvena Galerija ljepota (Schönheitsgalerie) kralja Ludviga I.
Jedna je to od najposjećenijih atrakcija u palači. Zato je današnja uprava odlučila iskoristiti turistički mirnije zimsko vrijeme za restauratorske radove na tridesetak slika ljepotica što ih je dvorski slikar Joseph Stieler portretirao na kraljev zahtjev između 1827. i 1850. Obnova je uključila i zidne obloge, reljefe, strop s ukrasnim vijencima. Radovi su trajali sve do proljeća 2020., a dotle su tri ljepotice otputovale u palaču Johannisburg u Aschaffenburgu: princeza Aleksandra Bavarska, pjevačica Caroline Lizius i fatalna plesačica Lola Montez bile su temelj studijske izložbe “Ludvig, Lola i legende – ljepote kao gosti u dvorcu”.
Predstavljanje obnovljene galerije javnosti moralo je ipak pričekati koji mjesec zbog izvanrednih mjera zaštite od koronavirusa, no sad je ponovno dostupna posjetiteljima.