Prvi slovenski nanosatelit

TRISAT je čudo svemirske tehnike, potpuno razvijeno i proizvedeno u Sloveniji. Veliki je to uspjeh naših susjeda, jer tako svoju zemlju stavljaju na popis onih koje imaju vlastiti satelit u svemiru.

 

Misija proizvodnje maloga satelita najprije je bila ponajprije edukacijske prirode: uspostaviti suradnju između sveučilišnih studenata i slovenske svemirske industrije, te pripomoći njezinoj internacionalizaciji.

Tako je tehnološka osnova za njega razvijena na mariborskom Fakultetu za elektrotehniku, računarstvo i informatiku, uz punu podršku domaće tvrtke “Skylabs”. Rezultat je satelit koji može snimati multispektralne slike zemlje u kratkovalnom infracrvenom spektru, a u tu je svrhu opremljen kamerom kakva trenutačno ne postoji nigdje drugdje.

Naime, najveće je postignuće u ovome slučaju to što su uspjeli stroj koji početno teži 75 kg svesti na samo 4,4 kg i opremiti ga kamerom koja ima mogućnost otkrivanja specifičnih stvari na zemlji, koje ne razaznaju standardne vizualne kamere – poput vulkanske prašine, požara, naftnih mrlja u oceanima, granica razdvajanja listopadnih i crnogoričnih šuma, tendencije širenja ili povlačenja zelenih površina…

Ugrađeno računalo obrađuje podatke u stvarnom vremenu i šalje ih u središnji sustav u Mariboru. Satelit će kružiti Zemljinom orbitom na visini od 530 kilometara, a očekuje se da će ondje ostati šest godina.

Studentski projekt je nadmašio sve okvire i pokazao se važnim korakom od temeljnih do razvojnih i primijenjenih istraživanja. To ukazuje na put razvoja slovenskog gospodarstva na području svemirske tehnologije i svrstava Sloveniju uz bok ostalim sudionicama Europske svemirske agencije. TRISAT je bio dovršen još prošlog proljeća i trebao je biti poslan u svemir u paru s drugim slovenskim interaktivnim mikrosatelitom za promatranje zemlje, nazvanim NEMO-HD, u ukupnom broju od 53, koliko ih se još nikad nije našlo odjednom na nekom europskome nosaču.

U ovom slučaju je to raketa multinacionalne kompanije “Arianespace SA” VEGA C, čije je lansiranje iz baze blizu Kouroua u Francuskoj Gijani bilo predviđeno u rujnu 2019., ali je višekratno odgađano: najprije je neočekivano eksplodirala zbog kvara na motoru, da bi se nakon sanacije u ožujku 2020. ispriječila pandemija virusa COVID-19, a onda su 19. i 27. lipnja 2020. bili nepovoljni vremenski uvjeti s jakim vjetrovima u slojevima atmosfere na nadmorskoj visini od 30 km.

Oba satelita napokon su uspješno poletjela  u svemir 3. rujna 2020. u 3.51 ujutro po srednjoeuropskom vremenu.