Obnovljeni vrtovi dvorca Miramare

Park Miramare, jedan od tršćanskih simbola, u novome je ruhu otvorio vrata posjetiteljima. Tijekom duge karantene bio je usred sveobuhvatne obnove, a sad ga možemo vidjeti u punom sjaju.

 

Poznati obris prekrasnoga dvorca na strmoj stijeni s pogledom na otvoreno more… A iza njega more zelenila u brižljivo planiranim odjeljcima, tako da je svake sezone neki na vrhuncu svojeg godišnjeg životnoga ciklusa.

Tako je član austrijske dinastije Habsburg-Lothringen, kasnije meksički car Maksimilijan I., zamislio svoj idealni dom – palaču okruženu golemim površinama vrtova, zasađenih različitim vrstama bilja, drveća i cvijeća iz svih krajeva svijeta, čiji ugođaj upotpunjuju sjenice i skulpture, mjesta za predah i osvježenje. Prema podacima talijanskog Ministarstva kulturnih aktivnosti i dobara i turizma (MiBACT), muzej Miramare spada među tridesetak najposjećenijih talijanskih državnih muzeja.

Zauzima 23. mjesto i s više od 300 tisuća prodanih ulaznica u 2019. bilježi porast od 10,7% u odnosu na 2018. Tomu valja pridodati i besplatne ulaznice s kojima se broj posjetitelja penje na 700 tisuća godišnje.

Povijesni muzej i park toga omiljenog izletišta Tršćana i bezbrojnih turista suočili su se sa zdravstvenom opasnošću od koronavirusa i restriktivnim mjerama glede broja posjetitelja s neizvjesnim trajanjem. Kako se nositi s time? Dok je kompleks morao biti pod ključem, uprava je odlučila krizu pokušati preokrenuti u investiciju s dugoročnim pozitivnim efektom. Kao i mnogi drugi, pojačali su aktivnosti na društvenim mrežama, osmislili digitalne aktivnosti za djecu i mlade, poboljšali dijalog s lokalnom javnošću na sve moguće beskontaktne načine.

No, uz održanje društvene i kulturne uloge koju muzej mora ispuniti u bilo kojim uvjetima, valjalo je misliti i na potrebu zaposlenika da rade i zarade plaću, bez narušavanja odredbi o socijalnom distanciranju. Andreina Contessa, ravnateljica tršćanskog muzeja, čiji djelokrug obuhvaća i dvorac Miramare, sad je vrlo zadovoljna kako su riješili taj problem.

Uz rad na proširenju zbirki koji se mogao obavljati od doma, najveća je zadaća postala posvemašnja obnova vrtova prema originalnim predlošcima iz doba gradnje u 19. stoljeću. Rezultat je nadmašio sva očekivanja.