Mađarski supružnici ribolovni prvaci

Samo dva bračna para na svijetu mogu se pohvaliti da su i suprug i supruga svjetski prvaci u sportskom ribolovu. Jedni žive u Velikoj Britaniji, a drugi u Mađarskoj.

 

Tamaš Walter i Diana Walter-Barna iz Kecskeméta osvajali su zlatne medalje niz godina i u pojedinačnoj i u ekipnoj konkurenciji svjetskih prvenstava. No u njihovoj domovini ta informacija nešto znači samo jednomilijunskoj ribičkoj zajednici i članovima njihovih obitelji. Od ostalih devet milijuna stanovnika malo tko zna da oni uopće postoje. A kamoli da taj sport, kao i svaki drugi, zahtijeva redovite treninge i posebne pripreme za natjecanja.

Mađarski su ribolovci napravili pravi proboj godine 2000. i otada redovito zauzimaju vodeća mjesta na svjetskoj ljestvici. Sad se svrstavaju među prve tri od 44 nacije na popisu Međunarodnoga sportsko ribolovnog saveza (CIPS). Tome svakako pridonosi i dovoljan broj državnih prvenstava što ih vrijedno organiziraju. Osobito su uspješni u četirima slatkovodnim kategorijama: šaran, štap s koloturom, plovak i mušičarenje.

Bračni par Walter posebno se istaknuo na Svjetskim ribolovnim igrama u Južnoj Africi 2019., odakle su donijeli dvije zlatne medalje (žensko finale i muška ekipa lova na mamac), jednu srebrnu (štap) i počasni pokal za osmo mjesto (lov na šarana). Inače je dotada suprug već bio europski i dvostruki svjetski pojedinačni prvak, a supruga ekipna juniorska prvakinja 2001. i seniorska 2014.

Tamás je imao četiri ili pet godina kad je zajedno s ocem prvi put lovio u kampu Tőserdő kod Lakiteleka na Tisi. U Diáninoj obitelji su svi muški članovi pecali.

A ona je u dobi od devet godina odlučila da će i ona, poput brata, postati svjetska prvakinja. S rekordima od 18 kilograma šarana na rijeci i 80 kilograma morskih pasa na moru, popela se na pobjedničko postolje u muškoj konkurenciji, jer jednostavno nije bilo ribolovnih natjecanja za žene. Dakle, može se slobodno reći da je pionirka ženskog sportskog ribolova.

Kolege sa DunaTV zatekli su ih na redovitom treningu za državno prvenstvo.