Europom u pra-automobilu

Jedna vitalna baka iz Dietenhofena vozi VW-ov kamper od 1987. I sve dosad su ona i njezin crveni T3 na stražnji pogon doista nerazdvojni. U njemu je prošla pola Europe sa četvero djece i psom.

 

Za vikend nakon radnoga tjedna, a pogotovo u vrijeme godišnjih odmora, svatko se voli odmoriti na sebi svojstven način. Ako imate dosta novaca i volite putovati, to ne mora biti jako teško – barem nije bilo u normalna vremena prije epidemiološke krize, koja je gotovo svima poremetila ljetne planove. No ako unatoč svim ograničenjima osjećate trnce u nogama, a vežu vas mala djeca ili mali prihodi, morate se nekako drugačije snaći.

Claudia Wagner našla je jedan od inventivnijih načina pomirenja svih subjektivnih i objektivnih prednosti i nedostataka u tom pogledu. Putovanje s ruksakom na leđima, razapinjanje šatora na svakih stotinjak kilometara ili spavanje pod vedrim nebom…

Sve je te mogućnosti ona razmotrila, pa odbacila i premostila kupivši pravi mali stan na četiri kotača. Već nakon prvih pokušaja, kampiranje u automobilu pokazalo se pravim rješenjem za nju. Nakon nekoliko krasnih vikenda u okolici Dietenhofena, hrabro je povećavala kilometraže. I napokon se usudila krenuti na duge pruge u punom obiteljskom sastavu.

T3 je u neku ruku bio revolucionarno vozilo, kao prvi samostalno razvijeni model kombija iz VW-a. Osim veće karoserije, imao je mnogo tehničkih inovacija u odnosu na T1 i T2: recimo zupčasti upravljač umjesto valjkastoga; rezervni kotač pričvršćen ispod prednjeg dijela vozila, a ne u unutrašnjosti; povećana duljina automobila i spušteno dno prtljažnika, što je značilo znatno više životnog prostora.

Ono što se na početku moglo proglasiti kao „mladost – ludost“, s godinama se kod Claudije pretvaralo u mudrost iskustva.

A krajolici su se samo izmjenjivali: popularni gradovi s pridruženim turističkim kampovima, slikovita zabačena sela, ljeti povjetarac u zelenim gorama ili pješčane morske plaže, zimi skijaške destinacije ili izleti u toplije krajeve… Koliko god bilo tijesno i neudobno za više osoba, najveći joj je izazov godišnji odmor u Toskani s kćerkom Lenom i s dvoje unučića.