Elisabeth von Samsonow, žena u krajoliku

Točan naslov izložbe u bečkome Prirodoslovnom muzeju je zapravo “Prapor. Žena u krajoliku”. Prapor ili les, za one koji ne znaju, vrsta je stijene, nastale taloženjem pijeska nošenog vjetrom iz prapovijesnih mora. To jedna od prepoznatljivih značajki krajolika u Donjoj Austriji, a umjetnica i filozofkinja Elisabeth von Samsonow iz tih drevnih oblika iščitava ispreplitanje kulture i geološke formacije u okolišu nastalom spontanim dizajnom Prirode.

Ova profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču i spisataljica ujedno je muzejska kustosica koja svoj rad uvijek nastoji predstaviti u međunarodnom kontekstu. Ističe kako les nije isključivo europska vrsta tla. Primjerice u Kini u Jingbianu postoje lesni zidovi visoki nekoliko stotina metara, a Leibnizov Institut za primijenjenu geofiziku u Hannoveru istražuje lesnu klimu kao globalnu pojavu.

Elisabeth von Samsonow je tako i ovaj put usredotočena na intenzivni odnos između ljudskog bića i okoliša u seriji fotografija velikoga formata, na kojima su zabilježeni njezini performansi: prolazeći kroz različite oblike prapora, ona stvara vrijedan kronološki arhiv djela raznih geologa, arheologa i ekologa. Naglasak je, dakako, na ekološkom pristupu u održanju ljudske vrste, kao jedinom mogućem izboru.

Izložba je otvorena do 4. listopada 2020.