Giorgio De Chirico u Lendavi

 

“Giorgio de Chirico – metafizički umjetnik” izložba je u lendavskome dvorcu, u sklopu ciklusa “Velikani svjetske likovne umjetnosti”, što se već godinama ovdje organizira. Predstavljena su djela iz posljednjega kreativnog razdoblja talijanskog slikara, grafičara, kipara i pisca, koji se u povijest upisao prije svega upravo kao utemeljitelj metafizičke umjetnosti. Tu su motivi i stilski elementi koji su ga proslavili početkom 20. stoljeća, a potom im se ponovno počeo postupno vraćati od 1968.
Ako de Chiricovo ime možda i nije toliko poznato najširoj javnosti, vrijedno je napomenuti da je on utjecao na mnoge razvikanije suvremene umjetnike, posebno nadrealiste, koji su u njemu vidjeli svoga prethodnika i najvećeg uzora, a iznad svih Salvadora Dalíja. Zapravo, ovoga drugoga ne bi ni bilo bez prvoga, kako je uvjeren jedan od glavnih priređivača izložbe, povjesničar umjetnosti Atilla Pisnjak.
Giorgio de Chirico (1888. – 1978.) nesporno je jedan od najvažnijih stvaralaca modernih umjetničkih pokreta, koji je svoju prvu metafizičku sliku stvorio već 1910. Djela je za ovu priliku posudio vlasnik privatne bolonjske galerije i tvrtke “boraArte” Daniele Brandani, koji je na otvorenju istaknuo kako tijekom priprema izložbe nisu mogli ni zamisliti koliko će de Chiricovi katastrofični tjeskobni prizori postati aktualni u doba kad se najnovija pandemija snažno urezala u naš svakodnevni život.