Jürgen Rose, scenograf i redatelj

 

juergen rose5

Više od pola toljeća on se ističe kazališnom kostimografijom i režijom: Jürgen Rose radi diljem svijeta. Radi osobito u Münchenu, gdje su mu posvećene dvije izložbe.

Jedna je u Likovnoj akademiji, druga u Kazališnome muzeju. Ovako otprilike to izgleda : bogovi su u špaliru  ili padaju s neba. Tako onaj to  2014. nije mogao doći ˝na  Rosea˝ u Ženevu, sad će u Münchenu osjetiti dašak  Sumraka bogova. I to je samo uvod u ovu neobičnu izložbu. Posvuda nevjerojatni kazališni kostimi!

˝Ništa nije tako puno života  kao kazalište˝, kaže JÜRGEN ROSE, ˝Kombiniram indijsku i bavarsku tkaninu, nešto od tafta, na to sari… Sve se mora uklopiti u ulogu.˝

On je, primjerice, za jedan Shakespeareov komad  izradio kostime od turskih sagova! A o opravi maršalice iz ˝Kavalira s ružom˝broje kazališni krugovi još od 1972.

Rose djeluje  od 1960-ih. Danas se i sam se čudi koliko je toga stvorio. A sebe vidi samo kao skromnog slugu baleta, drame ili opere.

Izložba čudesnog kazališnog svijeta Jürgena Rosea u minhenskom Theatermuseumu  otvorena je od 22. svibnja do 18. listopada 2015.