Najmanje kazalište na svijetu

 

Najmanje kazalište 2Brseč, srednjovjekovni istarski gradić zadivljujuće kamene ljepote, na litici obale visokoj 157 metara. Stotinjak stanovnika čuva uspomenu na bogatu povijest i tradiciju. Tu je rodna kuća pisca Eugena Kumičića, koji je pod pseudonimom Jenio Sisolski ostavio iza sebe nenadmašne opise burnoga mora.

Ovdje ulazite u čaroban svijet povijesti, sadašnjosti, sjećanja… ako uđete u najmanje kazalište na svijetu. Ali redom, molim – po uputama koje će vam dati neki tanki glasić u visini vaših koljena. Jer stvorenje iz reda patuljastih vilenjaka zvano Malik čeka vas na najčudnijim mjestima!

Malik nas vodi s lijepoga na još ljepše mjesto, u središte našeg zanimanja – predstavu. Po proceduri, najprije sjedamo na stolčiće i uživamo u pjesmi iz predstave “Mrav, mrav, mrav i cvrčak”.

Najmanje je kazalište projekt Teatra OZ  utemeljenog 2007. Anton i Mihaela Železnik osnivači i glavni glumci, dugo su putovali svijetom i izvodili predstave. Onda je došla kćerka Leda i stvari su se promijenile. Kućica u Brseču bila je idealna kao baza. Pa su je unajamili. I najmanje je kazalište zaživjelo.

Najmanje kazalište otvoreno je u sklopu 4. festivala neovisnih kazališta i to definira njegovu djelatnost. Samostalnost, raznolikost, popularizacija stvaralaštva za djecu. Vizualni identitet dao mu je i likovni umjetnik Saša Jantolek.

Zahvaljujući suradnji s lokalnom zajednicom i Ministarstvom kulture, cvrčak je postao mrav. Predstave su namijenjene djeci od 3 do 10 godina, ali mogu uživati i stariji. Jer u cijeloj toj ideji mašta je bila i još uvijek jest, najvažnija.

U budućnosti tu će biti Hrvatski kazališni centar, a Leda i njezini prijatelji će odrastati uz Malika Tintilinića i sve najdivnije likove iz mašte.