Dvorac Falkenberg u Gornjoj Falačkoj

 

Na litici  dojmljivo i impozantno stoluje burg Falkenberg u okrugu Tirscheonreuth  u Gornjoj Falačkoj. Burg već više od pet godina pripada općini koja ga je morala obnoviti. Skup pothvat, jer se mora ispuniti niz strogih uvjeta kako bi se sanirala srednjovjekovna gradina. Danas je ona na popisu 100 najljepših dvoraca na svijetu prema procjeni internetskog portala Topcastles.com, a to nije mala stvar. 

 

Autor:     Fred Winkler

Snimatelj: Fred Winkler

 

Falkenberg7

 

Stručnjaci iz Austrije posebnim pomagalima učvršćuju  granitni sokl burga Falkenberga. Ovaj je utvrđeni dvorac sagrađen u jedanaestome stoljeću, a u 18. se zarušio.

Godine 1933., zastupnik plemenitoga Friedricha Wernera Schulenburga dolazi u Falkenberg – u posjet. Očaran starom gradinom, kupio ju je i počeo obnovu.  Schulenburga su u Drugom svjetskome ratu ubili nacisti. Burgu tako opet prijeti propast.

Potomci bivšega vlasnika žale se na vlažne zidove, silne troškove grijanja, pljesnjive podrume… Svagdje im novac nedostaje.

U kolovozu 2009., nakon dugih pregovora, Stephan Schulenburg predao je ključeve dvorca općini Falkenberg. Gradonačelnik Herbert Bauer kupio je burg za 650 tisuća eura. Astronomska svota za tu općinu od tisuću stanovnika! Dodajmo toj cijeni i  trošak sanacije u iznosu od 6,5 milijuna eura.

Gradonačelniku, kao vlasnik burga, nije lako naći sponzore, Ali uskočili su država i institucije za zaštitu spomenika. Falkenberg će se svečano otvoriti, atroškovi vrtoglavo rastu!

1

Treba osposobiti sporedni izlaz, a i lift. Skupi će prostor za dizalo probušiti u bivšem bunaru u burgu. Stručnjaci iz Tirola znaju s granitom. U liticu će ugraditi tiple duge šest metara.

Gradonačelnik Falkenberga HERBERT BAUER kaže: “Ispunjava me radost, ali i brige. Radost da će naposljetku sve biti dobro, a brige da možda nećemo dovršiti u roku.

Primjerice, grijanje je živo čudo. Riječ je o zidnome grijanju, a takvim se sistemom  diče svi vanjski zidovi i stalno su temperirani, zidna je temperatura uvijek između 16 i 17 celzijevih stupnjeva…”

Napokon će i vanjski zidovi biti suhi! To  je preduvjet uspješne obnove. Čini se da je obnova osigurana, jer prošloga je tjedna Falkenberg proglašen spomenikom od nacionalnoga značaja čime je osigurana stalna financijska potpora. Danas su radovi iza njih, ali općina još ima dosta posla na uspješnoj turističkoj eksploataciji stare gradine.