Blago Arheološkog muzeja Aschheim

 

archaeologiemuseum5Počivaju u grobnici ispod groblja u Aschheimu: stotine kostura stare su pet tisuća godina, u klimatiziranim dvoranama, u kutijama…

Voditeljica muzeja, arheologinja Anja Pütz sama je iskopala mnoge grobove odakle su ovi kosturi. Već se trideset godina sustavno istražuje povijest ove općine. Kosti kazuju priču o prastanovnicima toga kraja.

˝Što ovdje vidim? Primjerice, na lubanji, sve znam iz prve ruke… Riječ je o grobu jedne Kelćanke, a lubanja nam otkriva da je ta osoba bila relativno mlada kad je umrla.

Imala je probavnih tegoba… ili nešto slično, pogledajte ove rupice, pomno objašnjava ANJA PÜTZ.

Sve što su pokojnicima stavljali u grob, od mača do nakita, može se ovdje vidjeti. Muzej je nedavno obnovljen, kako bi sva ova blaga bila što bolje predstavljena. Troškovi same izložbe su pozamašni, a i čuvanje tih blaga, sve samih dojmljivih nalaza.

Čini se da su prastanovnici Aschheima bili imućni, kako procjenjuje ANJA PÜTZ: ˝Ja sada drapiram fibulu, a to je kopča, ukosnica s kraja 6., odnosno s početka 7. stoljeća, recimo na prijelazu sedmoga stoljeća. Osobitost je, smatram, upravo u tome da je to prekrasna izradba, srebrna, a pozlaćena… Oblikovana je na ognju, a ukrašena amaldinima. To je crveni granat, u to su ih doba nabavljali u Rađastanu, dakle iz sjeverne Indije su. Trgovci su ih dopremali iz Bizantskoga Carstva i Italije.˝

Ne bi se reklo, ali prastara je i ženska figura iz mlađega kamenog doba. Tisuće godina poslije, u doba Rimljana, žene su dotjeranije. Tu se nalazi jedini lik Atene pronađen sjeverno od Alpa, kao model koji je bio optočen draguljima. Razdoblje od kasnih Kelta do Rimljana bilo je zlatno doba Aschheima. Upravo od tada potječu najljepši nalazi.

Doista je ovo nešto posebno u mjestašcu kakvo je Aschheim. To je dobro došlo svima, mještani su velika potpora, znanstvenici mnogo mogućih podataka čuju od ljudi. Tako su opisani i modni dodaci iz ranog srednjega vijeka, kojemu se odsada posjetitelji mogu trajno diviti u  Muzeju u Aschheimu kod Münchena.