Slovenska glazbenica izvan svih ladica

 

Pjevačica, harfistica, glumica, performansica…koja ne podnosi da ju se ugurava samo u jednu ladicu. U Gracu je studirala jazz, a traženje slavenskih korijena odvelo ju je u Bugarsku, gdje je studirala grleno pjevanje. Svestrana umjetnica Zvezdana Novaković udružuje neobične kombinacije glazbenih oblika kao što je pjevački performans s pratnjom na harfi. Na pozornici je već surađivala sa brojnim priznatim stvaraocima kao što su režiser Jernej Lorenci i umjetnica Svetlana Makarovič. Jedanaest godina je pjevala u svjetski priznatom pjevačkom zboru  Carmina Slovenica. I upravo je tada spoznala kako različite glazbene forme može izraziti kroz performans / improvizaciju.

 

Autorica:  Ana Cerar

Snimatelj: Jure Nemec

 

zvezdana00000004

Kada se vjetar uplete među strune, Zvezdana osluhne njegovu priču. Da će glazba biti njezina životna suputnica, osjećala  je još kao djevojčica. Tijekom godina je postala svestrana pjevačica, improvizatorica, harfistica i također kompozitorica. Glazba joj se naprosto obraća sa svih strana.

O tome ZVEZDANA NOVAKOVIĆ kaže: ˝U narodnoj glazbi, primjerice, vidim koliki doprinos u nastanku neke melodije je imala priroda. U skladbi se zbog nekih intervala može čuti da su tamo bili planinski masivi. Ili se u glazbi može čuti da je tamo bilo ravno polje, jer glazba to sadrži.˝

Istražuje brojne zvučne forme. Od brazilske bossa nove, što je izvodi sa svojom skupinom Bosa, do džez pjevanja, za što je završila studij na umjetničkom sveučilištu Kunstuniversitaet u Gracu.

Elementarnu ljepotu osjeća u narodnom pjevanju slavenskih naroda. U projektu ˝Sjedjeljka˝ (Posedkanje) tako organizira pjevanje pjesama na  stari način.

Svoj zvuk je našla u bugarskom folklornom pjevanju. Iz znatiželje se uputila u Bugarsku i zatim magistrirala iz grlene vokalne tehnike. ˝To je doista posebna vokalna tehnika po svom izričaju, što je Bugari nazivaju otvorenom tehnikom i to zato jer baš odzvanja. To je vrlo rezak ton, koji je autentičan, osoban i koji vodi dalje,˝ objašnjava ZVEZDANA NOVAKOVIĆ.

S prvim autorskim projektom Diagnoza uprizorila JE glazbeno kazališni eksperiment, koji je nastao kao posljedica njene pobjede na festivalu scenske interpretacije pjevanja u poljskom Vroclavu.

No unatoč uspjesima i dalje istražuje. U rodnom Ptuju prije tri godine pridružila se razredu harfista. A u međuvremenu si je i sama izradila harfu. Evo zašto, odgovara ZVAZDANA: ˝Kod harfe je vrlo lijepo što ima vrlo veliki rezonantni trup, koji leži na prsima. Kada sviraš, osjećaš rezonanciju i to je vrlo lijep osjećaj. I ton dobiješ vrlo neposredno, s dodirom strune˝.

zvezdana00000001

S harfom je ove godine bila dio glumačke ekipe na kazališnoj premijeri Iliade u Sloveniji. A u novom autorskom ciklusu Trubadurka s gostujućim glumicama interpretira ispovijesti umjetnica i tako istražuje sebe kao ženu.

Unatoč brojnim nastupima ne želi ostavljati utisak profesionalne glumice. Njen cilj je jednostavno isijavati samom prisutnošću. Također i u apstraktno-senzornoj predstavi za najmlađe.

˝Smatram da svaki izvođač mora biti prisutan na pozornici. A kao pjevač moraš biti i pripovijedač priče. Kroz prisutnost i pripovijedanje priče stvaraš svojevrsno kazalište˝, zakjučuje ZVEZDANA NOVAKOVIĆ, koju je doista nemoguće ukalupiti.

Njezin je sljedeći izazov je naučiti svirati akordeon. Kako bi mogla ljudima svirati polke i mazurke. Neka se vesele i plešu. Takav je ipak izvorni život.