Emotivni ženski portreti u Minhenu

portreti1 Što nas užasava na ovim ženama? Njihov izgled? Njihove ozljede? Ili se užasavamo onih koji su im to učinili?

Mnogi su ove žene pokušavali – dotući kiselinom: iz ljubomore, mržnje ili osvete, jer se nisu htjele potčiniti mužu. Preživjele su.

Portretirala ih je münchenska fotografkinja Ann-Christine Woehrl. Četrdeset i dvije  žene s kojima je živjela puna dva tjedna i fotografirala njihove živote. Ann-Christine Woehrl, portretistkinja govori o svojem radu: “Dakako, emocije su tu, bilo je i takvih situacija kad sam morala skriti svoje emocije, morala sam ih pokušati zadržati za sebe, jer sam i ja u tom trenutku popustila – da, i mene su tada emocije natjerale u plač!“.

Ann je dvije godine putovala Indijom, Bangladešem, Nepalom, Pakistanom i Ugandom i fotografirala mnogobrojne žrtve napadaja kiselinom. Te žene društvo izopćuje…, kao da su one krivci! Nerado se pokazuju. Primjerice, Farida iz Bangladeša. Imala je muža drogeraša. Htjela ga je ostaviti, a on ju je – dok je spavala – polio kiselinom. O tom nemilom iskustvu Farida kaže: “To me toliko strašno pogodilo da sam cijeli dan ostala u kući, smatrajući da će me se svi bojati. Bila sam pretužna. Mami i sestri sam rekla da ću izlaziti samo noću.“

Ann kaže kako je ženama bilo prevažno da ih doživljavaju kao osobu, a ne samo kao žrtvu. Mnogima su upravo te njezine fotografije ulile neku novu samouvjerenost, više se ne stide svog izglefa, više ne skrivaju lice, kaže Nehari iz Indije.

Nakon napornog rada, posljednji dan izašle su van na večeru. Ann kaže kako im je to bio nezaboravan događaj: “Tada je prvi put skinula marame jer se sve dotad  od glave do pete krila iza marama i rukavica.Tada ih je prvi put skinula na javnome mjestu. Taj joj je trenutak bio nabijen emocijama. Tada mi je, potkraj večere, rekla: “Danas je moj Dan neovisnosti“.” Što dulje gledamo njezine fotografije, sve manje vidimo ozljede – a sve više osobu koja je iza te njezine fotografije.

Izložba se može razgledati do 11. siječnja 2015. Etnološki muzej/Völkerkundemuseum, München