Maketa izvorne Dioklecijanove palače

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Povijesni događaj u Splitu! Prvi put, javnosti je predstavljena maketa Dioklecijanove palače iz 305. godine, dakle izvorni izgled palače u trenutku kada se car u nju uselio!

KATJA MARASOVIĆ, arheologinja i autorica izvedbenog projekta kaže: “U odnosu na ranije makete, a zadnja znanstveno utemeljena maketa je izgrađena 1912. godine, imamo izvornu razinu Peristila, vezu s Podrumima, imamo dva okrugla hrama zapadno od Peristila. Imamo definirane prostore u južnom dijelu palače, dakle carevu rezideniciju.”

Ima novosti i oko blagovaonice, termi i mosta iznad zapadnoga kata. Maketa je spoj svih dosadašnjih spoznaja o izgledu Palače. Katja Marasović izvukla ih je iz šezdesetogodišnjih znanstvenih istraživanja oca Jerka. Zeleno svjetlo, uz pokoji savjet dali su najcjenjeniji splitski arheololozi i konzervatori, a maketu je, tri mjeseca, dan i noć radio akademski kipar Frane Šitum. No, posao još nije gotov.

Damir Vesanović iz Lions kluba Split dodaje kako valja prikupiti preostala financijska sredstva za konačnu izradu makete: “Cijeli projekt je procijenjen na 350 000 kuna, do sada smo skupili 175 000 što je negdje 50%. Sad je zapravo na kome-na građanima da nam pomognu da ostali dio sredstava za lijevanje te makete u bronci da sakupimo.”

Prikuplja se po 200 kuna, donatori dobivaju carsku zahvalnicu, a višak sredstava odlazi slijepima i slabovidnima. Maketa će se darovati Muzeju grada, a brončani odljev bit će postavljen najvjerojatnije pokraj kipa Grgura Ninskog. Na znanje turistima i ponos budućim naraštajima.