Razmnožavanje sova, bavarsko-češki projekt

jastreb2 Hranjenje u ptičjem odjeljku. Na jelovniku sova su, štakori i miševi. Ovdje je rasplodni par, odgovoran za potomstvo – nažalost, ove godine nije bilo sreće. Ali lani je sve bilo planski, imali su čak troje mladunčadi! Do jeseni su s roditeljima, oni ih uče kako će se osamostaliti i tada ih puste na slobodu.Pripreme ih da se hrane živim životinjama kako bi mogli vježbati lov.

Godine 1975. oslobodili su prve takve ptice, ali sove se nisu odmah snašle i nisu se množile u prirodi. Zato im trebaju velika šuplja debla kakva nisu našli u šumi, jer su ljudi srušili sva oštećena stabla…Počeli su se množiti tek u dupljama.

U graničnome području Bavarske i Češke 70-tak je takvih prekograničnih ptica… Na dvadeset lovnih  područja, 2012. utvrđeno je da šest parova ima mlade koji si sami pronalaze prostor. Prema  geslu “Neka priroda ostane prirodna” u Nacionalnim parkovima opet nastaju takvi nedirnuti životni prostori koji su nužni sovama. Cilj je projekta da se ovdašnje ptice miješaju preko granica s drugim populacijama – bez ljudske pomoći.