Stoljeće potonuća broda Gautsch

 

gautsch2

Glazbom koja se nekada mogla čuti na palubi parobroda Baron Gautch u pulskom je Povijesnom muzeju otvorena izložba predmeta spašenih s ovog tragično potonulog broda. Baron Gautch proizveden je u Škotskoj 1908. i bio je ponos austrijskog Loyda. Potonuo je prije punih stotinu godina na sedam nautičkih milja od Brijunskog otočja, povukavši u smrt 339 putnika.

Katarina Pocedić,autorica izložbe podsjetila je na neke događaje koji su se dogodili toga dana: “Smatra se da je kapetan Winter otišao sa zapovjednog mosta u društvu tajanstvene dame, kako je to često u z adnje vrijeme, a da je prvi časnik otišao na ručak s putnicima i da su zanemarili sve, u stvari da je ljudski faktor taj uzrok nesreće koja se dogodila.”

Iz olupine broda ronioci su u posljednjih dvadesetak godina spasili dvjestotinjak predmeta. Riječ je o vrhunskoj europskoj ronilačkoj destinaciji. Posebno zanimanje za izložbu o parobrodu koji se smatra prvom žrtvom Prvog svjetskog rata iskazali su Austrijanci. Ingrid Pfeiffer unuka je mobiliziranog austrijskog liječnika koji se spasio s broda, i izvukao svojeg trogodišnjeg sina. Supruga i djetova dadilja utopile su se. O tome je napisao knjigu.

Ingrid Pfeiffer, unuka preživjelog putnika kaže: “Što se događalo na brodu, u trenutku dok je tonuo, te iduća dva sata, dok je plivao u zauljenoj prljavoj vodi s malim djetetom pod rukom”.

Od predmeta spašenih s Barona Gautscha posebno je zanimljiv još uvijek ispravan brodski feral te ploča s godinom i mjestom izgradnje broda.