Scurdia – glazbena raznolikost iz Graza

 

U Grazu je nastao izuzetan projekt svjetske muzike. Zove se SCURDIA, prema obojici osnivača, po prezimenu austrijskoga klasičnoga pijanista Markusa Schirmera  i Risgara Koshnawa, kurdskoga majstora orijentalne lutnje-uda. “S“ kao Schirmer, a  „Curdia“ označuje kurdske korijene programa koji je neki glazbeni autor nazvao “glazbenim Cirkusom sunca“. Vrhunski glazbenici iz osam zemalja Europe, Azije, SAD-a  i Južne Amerike – razdragano nude publici s puno dragosti i radosti nešto novo: svijet zvukova u kojem se najraznolikiji glazbeni elementi stapaju u jedan fascinantan, neobičan sklad.

 

Autor: Günther Ziesel

Kamera: Erhard Seidl / Franz Posch

 


scurdia1

Publika vidi ovakvoga Markusa Schirmera – kad on svira klasičnu glazbu. Ali zar kod klasika nema i drugih glazbenih elemenata?

Markus Schirmer, pijanist podsjeća: “Sjetimo se Mozarta, Janjičarske muzike, i to je u neku ruku etno.“

Te druge forme u projektu “Scurdia“ pretvaraju se u stvarnost, zaživljavaju… primjerice u Mozartovoj Turskoj koračnici.

Razdragano i zaigrano – premošćuju  granice između klasične i etno-glazbe, jazza i etno-folklora. Taj posve nov slušni doživljaj nadilazi brojne pokušaje cross-overa – i postaje zasebna cjelina, u izvedbi mnogih virtuoza iz niza zemalja, u klasičnom okviru Opere u Grazu.

Christian Bakanic, glazbenik kaže: “Ljudi vole tu smjesu kultura, to se događa na raznim razinama, a ne samo u glazbi.“

scurdia3

 

Graz ima više od 40.000 studenata i idealno je tlo za razvoj kulturalne raznolikosti. Možda je to razlog nastanka Scurdie u Grazu?

Schrimmer potvrđuje: “Dakako. Možda zato. Puno je glazbenika iz raznih zemalja ovdje studiralo. Nastojimo izabrati najbolje. Dakako, proces uzimanja i davanja.“

Kongenijalni je partner Markusa Schirmera – Kurd Risgar Koshnaw, majstor uda, te orijentalne forme lutnje. Kurdske su pjesme ganutljiv hit, iako publika – uopće ne razumije tekst.

Risgar Koshnaw, majstor uda pojašnjava: “Izvrsno se razumijemo kao ljudi, ponajviše kao ljudi. Svakom skurdia-istu je to prava mogućnost izraza, strast muziciranja i iskrenost. Nas to silno veseli, pa onda i našu publiku dvaput više veseli.“

Glazbenike projekta SCURDIA zanimalo je kako će tu svjetsku glazbu kurdskih korijena primiti slušateljstvo u Kurdistanu.

scurdia2

 

Koncert u kurdistanskome glavnom gradu Erbilu postigao je velik uspjeh i požnjeo je buran pljesak, neuobičajeno za tu publiku. Markus Schirmer, Risgar Koshnaw i njihovi prijtelji otkrivaju publici nove glazbene perspektive.

Njihova popularnost leži u zajedništvu, mišljenja je Markus Schirmer: “Netko je napisao divan osvrt na naš koncert, da smo mi glazbeni Cirque du soleil  (Cirkus sunca)…Dakle, svatko je od nas malo umjetničko djelo, ali tek svi mi skupa dajemo skupno umjetničko djelo, taj nadasve šaren, iskričavo-prpošan spektakl koji je vrlo čestit, iskren i vrlo autentičan. Smatram da nam upravo to čini velik uspjeh.“

Glazbenici Scurdia mali su svemir i veselo slave svoje zajedništvo koja premašuje sve granice.