Bukovničko jezero – energetsko izletište

 

Bukovničko jezero u selu Bukovnica omiljena je izletnička točka na Goričkom, području na krajnjem sjeveroistočnom dijelu Slovenije između Mure i Rabe. Inače umjetno akumulacijsko jezero okružuje privlačna priroda. No u zadnjih deset godina posjetitelje privlače zemaljske, ljekovite bioenergetske točke u šumi uz jezero. Uz njih je i izvor vode svetog Vida, koji se smatra ljekovitim. Mnogi tvrde da je već izlet u nedirnutu prirodu ljekovit, a drugi “ozdrave” samo posjećujući bioenergetske točke i ispijajući vodu iz izvora. Bioenergija je za mnoge još jedina preostala mogućnost liječenja, dok je drugi smatraju prijevarom. Bukovničko jezero je mjesto, gdje se smatra da energije te vrste ima u izobilju. Trebala bi blagotvorno utjecati na sve organe i bolesti. Što o tome misle posjetitelji, bioenergetičari, domaćini i razumije se vlasnici komercijalnih objekata u neposrednoj blizini ljekovitih točaka… 

 

Autor: Aleš Nadai

Snimatelj: Jožef Grgurič

 

bukovničko1

Bukovničko jezero usred kestenovih i bukovih šuma prosječno je duboko od 2 do 3 metra,  a najveća dubina dosiže do 8 metara. Netaknuta priroda što okružuje jezero kao da je stvorena za šetnje, logorovanja i ribolov. 2001.godine radiestezisti su pretražili područje oko jezera i iznenađeno naišli na više od 50 energetskih točaka. Utvrdili su da u okolici teku dvije “linije moći”, nazvane i zmajevim linijama.

Čini se da se ukrštaju upravo na mjestu na kome stoji kapelica sv. Vida. Uz kapelicu svetog Vida nalazi se izvor ljekovite Vidove vode, za koju se vjeruje da blagotvorno djeluje prije svega na oči. Radiestezisti su posebno označili 26 energetskih točaka. Odredili su im svrhe liječenja i preporučili, koliko bismo se vremena trebali zadržati na pojedinoj točki.

Točka broj 5 liječi čmar i debelo crijevo, a točka broj 6 pomaže kod glavobolje i vrtoglavice, ako se na njoj zadržite od 10 do 15 minuta.

bukovničko4

 

Najposjećivanija je točka 17, koja pomaže kod odvikavanja od pušenja, alkohola i droga.

MARKO HORVAT, posjetitelj točke 17 kaže: “Pomaže li? Mislim da pomaže. Doista, iskreno. Sjedim neko vrijeme ovdje, stopim se s prirodom i bude mi bolje. ”

DOLORES TERŠAR, posjetiteljica dodaje: “Bavim se meditacijom. Opuštala sam se i bilo je dobro. Nije mi bilo loše i nisam osjećala nikakve reakcije, a i danas se dobro osjećam. No nisam stručnjak i ne mogu znati, iako se zapravo može izmjeriti, kakvo je zemaljsko zračenje i kako utječe. ”

I nas je zanimalo nešto više o tim ljekovitim zračenjima, pa smo pozvali u pomoć znanstvenu struku.

BORUT PINTER, inženjer fizike daje svoje objašnjenje: “Sada smo završili mjerenja. Sve smo podatke pohranili u spektralni analizator, a zatim ćemo ih prenijeti u računalo i tamo ih dodatno analizirati i usporediti ih sa mjerenjima na drugim lokacijama. I vidjet ćemo hoćemo li dobiti neke opipljive rezultate.

Ovdje, dakako, vidimo da postoje neka mikrozračenja, no ne možemo reći ništa o njihovom izvoru, jer nisu određena po frekvenciji.

Možemo potvrditi da smo izmjerili neka zračeja, no o tome ne možemo reći ništa konkretno. ”

A bioenergetičari o zemljinim zračenjima imaju jasnije formirano mišljenje.

bukovničko3

MUSTAFA REMIČ, bioenergetičar kaže: “Sada smo na mjestu zemaljskog zračenja što bi moglo biti lijek. Pitam da li je to mjesto energetski dobro za liječenje ljudi. Ako mi potvrdi, ide u desno i to onda znači da. ”

Bez obzira na mišljenja struke Bukovnica privlači puno ljudi. Neki dolaze iz znatiželje, drugi zbog zdravstvenih teškoća ili samo zbog šetnje u prirodi. Brojnost posjetitelja domaćini su iskoristili i u komercijalne svrhe s ugostiteljskom djelatnošću.

JUSUF ISMAILI – CUFFI, ugostitelj nudeći limunadu objašnjava: “To je ta stvarčica. Zove se Vidova limunada. Napravili smo je na ovom mjestu, u njoj je Vidova voda. Ako želite biti lijepi i mladi, pijte Vidovu limunadu. Odmah mi više ne trebaju naočale. ”

Bez obzira na različita mišljenja o liječenju energetskih točaka i ispijanju vode iz Vidovog izvora, bili smo svjedoci da na neke ljude okoliš djeluje vrlo pozitivno.