Alpska skijališta – turizam ili zaštita okoliša

 

U Sudelfeldu se već godinama svađaju zbog proširenja skijališta kod Bayerischzell-a. Kako bi regija zimi imala dovoljno snijega, planiraju nabaviti 250 novih topova za zasnježavanje, a za njihov je pogon nužno golemo akumulacijsko jezero. Ljubitelji prirode su ogorčeni! Naravno, ima onih koji su za, ali i onih koji su protiv.

 

Autorica: Sabine Schmalhofer

Kamera:  Andy Weiß

 

alpe3

 

Kad je lijep dan, vrlo je živo na Speck-Almu.  Rado navraćaju šetači i izletnici, osobito iz Münchena. Uživaju na visini od otprilike 1 400 metara i gledaju Sudelfeld.

Sad je teren nalik na gradilište: golemo akumulacijsko jezero jamči  umjetni snijeg. Obnovit će i žičare.

Troškovi se penju na oko trideset  pet milijuna eura, kažu nam gradonačelnik i šef žičara. Hitno je nužna obnova skijališta.

Egid Stadler, voditelj žičare kaže: “Više od 60 godina imamo žičare na Sudelfeldu, kod nas skijaju već sto godina. Dakako da su zastarjele, već im je gotovo šezdeset godina! Moramo nešto poduzeti, jer su gosti naviknuti na nešto novije pa se zato i mi moramo obnoviti. Dakako, nitko neće investirati u moderne žičare, ako nema jamstva da će biti dovoljno snijega. Treba nam sto snježnih dana kako bi se sve to isplatilo, a to zahtijeva i moćno zasnježavanje”.

Njemački planinarski savez ustaje protiv nositelja toga projekta. Tuži ih zbog golemih akumulacijskih jezera i jakih topova za zasnježavanje.

Ludwig Wucherpfennig, dopredsjednik njemačkog planinarskog saveza je protiv: “Brana za golemo akumulacijsko jezero bit će visoka trideset osam, a taj veliki zahvat bitno će promijeniti i krajolik i biotop i vodocrpilište. Smatramo da taj ludi projekt dugoročno nema smisla”.

alpe2

 

U susjednoj su se Austriji odavno obnovili: ljeti se golema akumulacijsko jezera (koja zimi služe topovima za zasnježavanje!) pretvaraju u dinosaurski park – primjerice ovdje u Tirolu.

U austrijskim skijalištima uvijek nešto grade. Ljubitelji prirode strahuju od nasilja nad prirodom.

Jedan od članova Saveza za ekologiju kaže kako se u Njemačkom planinarskom savezu i Savezu za ekologiju boje tobožnjih uljepšavanja kojima će sljedećih godina navodno sve “poboljšati“ – uz pomoć novih topova za zasnježavanje. Kaže kako se boje da će ovdje zapravo uništiti prirodne ljepote u pokušaju tobožnjih uljepšavanja skijališta.

Skijalište Sudelfeld u Gornjoj Bavarskoj pokušava ostati još nekoliko desetljeća! Eksperti proriču da će uskoro zbog klimatskoga zatopljenja moći skijati samo na višim skijalištima.

O izgradnji suvremenog centra za zimske sportove skijaši kažu:

“Divna za skijalište, ali stravično za prirodut”

“Meni se nimalo ne sviđa. Šteta prirode, ja sam ekolog.”

“Radije skijam na pravom nego umjetnom snijegu!”

“Umjetni snijeg štiti tlo, a prije nego što skijaši unište tlo, dobro je da je malo pokriveno umjetnim snijegom!”

“To sve stoji tri-četiri puta više energije za proizvodnju! A tek golemo akumulacijsko jezero, voda i održavanje… Da, ja sam protiv, pa ako nema snijega, neću skijati i gotovo!”

alpe1

U podnožju Sudelfelda je Bayrischzell. Mnogi se u tom skijalištu nadaju da će modernizacijom privući zimi više turista u mjesne trgovine i hotele.

Irmgard Nopper iz mjesnog hotela kaže: “Često gosti kod nas samo prenoće pa kažu: Sutra idemo skijati u Južni Tirol! Kakva užasna pljuska!”

Sepp Ettenhuber, ugostitelj sa skijališta Speckalm dodaje:

“Gledamo gužvu na autocesti – svi voze u Austriju, a nitko ne ostaje kod nas, sve nam izgaze, a ne plate ni centa! Onda mi – iz čiste dosade… gledamo brda!

Na Sudelfeldu žele već ove zime pokrenuti jedan dio novih žičara.

Možda će ljeti dobiti golemo akumulacijsko jezero, a i jezero za kupanje – s  pogledom na brda.