Svjetlo Struge

 

Magazin “Alpe Dunav Jadran” ljeti uvijek svojim gledateljima ponudi tri monotematske emisije. To su zapravo polusatni dokumentarci – biseri produkcije javnih televizija koje zajedno slažu slike srednje Europe u ovaj raznovrsni mozaik o svim vidovima života ljudi regije izvan tzv. velike politike i iza službenih državnih granica.

Treći je i posljednji ove godine dokumentarac Hrvatske televizije “Svjetlo Struge”. Dojmljivom slikom, odsustvom spikerskog teksta i originalnom glazbom skladanom upravo za ovaj film, autori  žele prenijeti što vjernije ugođaj mjesta i smisao života obitelji  kojoj je svjetioničarski život sudbina iz naraštaja u naraštaj.

 

Sažetak:

Lastovski je arhipelag slabo naseljen. Čini ga više od 40 otoka, otočića i hridi. A usred južne strane glavnog otoka, na morskom ulazu u uvalu zvanu Porto russo – Crvena luka smjestio se rt Struga. Na njegovoj litici, visokoj 90 metara, stoji svjetionik s kojeg se pruža pogled ka otvorenom moru. Sagrađen je 1839. kao jedan od najvažnijih strateških i sigurnornosnih orijentira pomorcima na srednjem Jadranu. Danas je spomenik kulture i dom već trećeg naraštaja obitelji Kvinta.  

Po hrvatskim zakonima svjetioničari mogu provesti najviše 4 godine na jednom radnom mjestu, i onda ga moraju promijeniti. Mnogo je realnih razloga za to, pogotovo kad je riječ o usamljenim udaljenim otocima i obiteljima s djecom. Ali, supružnici Kvinta zatražili su i dobili posebnu dozvolu nadležnih institucija da se zadrže na svjetioniku Struga.

Zarada je skromna, pa su uz svjetioničarski posao i poljoprivrednici, i ribari, i ugostitelji. Ipak, ni za što na svijetu ne bi mijenjali život u svojem malom ograđenom svijetu na vjetrovitom vrhu hridi o koju i ljeti i zimi tuku valovi. Kad netko upita zašto, kažu samo: dođite i vidite. Tako je ekipa Hrvatske televizije došla i s njima podijelila po tjedan dana života u dva navrata: neposredno prije Božića i na početku ljetne sezone.

Njihova je tajna tako jednostavna, a tako rijetka na ovome svijetu: dobar omjer slobode i ljubavi. Svako to može reći. Ali rijetki su oni koji to znaju živjeti. Kao Nada i Jure Kvinta, svjetioničarski par sa Lastova.