Izlaže Pogačnik, Iscjelitelj Zemlje

 

 

MARKO POGAČNIK, slovenski konceptualni umjetnik koji sebe nativa Iscjeliteljem Zemlje, predstavlja 50-godišnji umjetnički opus

Odmah na početku svog stvaranja osjetio je negodovanje vlasti – onemogućena mu je već treća izložba. Ovo je jedna od prvih instalacija u neobičnome slovenskome prostoru. Pogačnik ga ovako opisuje: “Da, to je bio prazan prostor i čovjek je došao takoreći iza ugla i ugledao se iza rešetaka.”

Osjetljiv na događaje izvan granica svoje zemlje, reagirao je na rat u Vijetnamu – crtežima. Tvornica “Planika” je izrađivala obuću za vojnike, pa je uz naslovnicu “Tribune” postavio instalaciju uz Kongresni trg u Ljubljani. Sjeća se: “Slikao sam strip protiv rata u Vijetnamu, prolaznici su se zaustavljali i čudili se.”

Bio je član poljoprivredno-umjetničke komune u Šempasu, a 1978. godine na Venecijanskom je bijenalu predstavio značenje svih četiriju elemenata – vatre, zraka, zemlje i vode. “Pokušali smo ljudima pokazati koliko je priroda duboka, priroda kao svijest”, kaže.

Ako je budućnost čovjeka u svjesnosti srca, budućnost zemlje, kao što prikazuje novom instalacijom u višedimenzionalnome prostoru, ova je izložba ne neki način proročanska. Jer, veli umjetnik: “To je ona znamenita 2012. godina i kraj jednog razdoblja, kao što su predvidjele Maje, no zapravo je to kraj prostora i vremena kakve poznajemo.”

I što po njemu treba Slovenija? Veću povezanost s vlastitim arhetipima, zato je kao simbol slovenskoga grba odabrao Triglav.

Izložba je nazvana “Marko Pogačnik: Umjetnost života – život umjetnosti” (Umetnost življenja – življenje umetnosti) i može se razgledati u ljubljanskoj Modernoj galeriji, do 4. studenoga 2012.